30 εκ. τουρίστες το 2017


 
Διάβασα προχθές μια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με τις αφίξεις των τουριστών τα τελευταία χρόνια. Τα νούμερα είναι πράγματι εντυπωσιακά. 17 εκ. το 2012, 20 εκ. το 2013, 24 εκ. το 2014, 26 εκ. το 2015, 28,5 εκ. το 2016, ενώ για το 2017 οι εκτιμήσεις μιλάνε για πάνω από 30 εκ. τουρίστες.

Ασφαλώς και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει αυτά τα νούμερα. Μιλάμε για διπλασιασμό, σχεδόν, των αφίξεων των τουριστών από το 2012 μέχρι κι φέτος. Δημιουργούνται όμως και κάποιοι προβληματισμοί και εγείρονται και κάποια ερωτηματικά.

Παρατηρούμε ότι οι αυξήσεις είναι την περίοδο των μνημονίων. Όσο η χώρα βυθίζεται στην ύφεση και η κρίση μεγαλώνει, τόσο οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα αυξάνονται.

Τέτοια αλματώδης αύξηση των αφίξεων, συνεπάγεται και ανάλογη αύξηση των χρημάτων που εισρέουν στη χώρα; Όχι απαραίτητα. Οι ξένοι tour operators με το που είδαν την κρίση στην Ελλάδα, έπεσαν σαν κοράκια να την εκμεταλλευτούν. Πίεσαν τις τιμές που έδιναν στους ξενοδόχους προς τα κάτω για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους, αδύναμοι να αντιδράσουν δέχτηκαν τις νέες τιμές χωρίς ουσιαστική αντίδραση.

Αλλά και τόσοι τουρίστες πού είναι; Αφού μιλάμε για διπλασιασμό σχεδόν, έπρεπε να βουλιάζει η Ελλάδα. Να μην μπορείς να προχωρήσεις στους δρόμους από τους τουρίστες. Να μην μπορείς να βρεις πιθαμή παραλίας να βάλεις την πετσέτα σου. Να μην πέφτει καρφίτσα σε καφετέριες και εστιατόρια. Στα εμπορικά καταστήματα οι τουρίστες να κάνουν ουρές. Συμβαίνουν όμως όλα αυτά; Μάλλον όχι. Η αιτία; Κι αυτή μάλλον απλή. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των τουριστών έρχονται με το σύστημα all inclusive, δηλαδή με όλα πληρωμένα. Κάθονται μέσα στα ξενοδοχεία και τρώνε και πίνουνε ό,τι θέλουν χωρίς να βγάζουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους. Τα έχουν όλα προπληρωμένα.

Ένα άλλο μεγάλο μερίδιο τουριστών είναι χαμηλής οικονομικής επιφάνειας και ξοδεύουν με το σταγονόμετρο. Αυτά που βλέπαμε παλιότερα, να μπαίνουν οι τουρίστες στα χρυσοχοΐα και να αγοράζουν κοσμήματα αρκετών χιλιάδων ευρώ, ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.    

Όσο για τους μισθούς των Ελλήνων που δουλεύουν στον τουρισμό, είναι για κλάματα. Δουλεύουν 10 και 12 ώρες για να πάρουν τον βασικό μισθό των 580 ευρώ, ενώ στις καφετέριες και τα εστιατόρια οι σερβιτόροι εργάζονται με 3 ευρώ την ώρα.

Μετά τα παραπάνω έχω την αίσθηση ότι αυτή η αύξηση των αφίξεων μάλλον έχει πολλαπλές αναγνώσεις.  Εξαρτάται ποιος τη διαβάζει και πώς…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου