Η Βιβλιοπαρουσίαση


 

        
    Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να μην πω δυο λόγια για τη βιβλιοπαρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου. Μιλάω βέβαια για την εκδήλωση που παρουσιάστηκε το πρώτο βιβλίο του Μάνου Γοργοράπτη με τίτλο «Ρέθεμνος, Σημεία των καιρών».

            Δεν θα αναφερθώ στο βιβλίο αυτό καθαυτό. Ούτως ή άλλως έχει κερδίσει ήδη την αγάπη και την εκτίμηση του Ρεθεμνιώτη από την εποχή που ο Μάνος Γοργοράπτης, εδώ και δύο χρόνια, δημοσιεύει στην εφημερίδα Ρέθεμνος τα άρθρα του που αποτελούν το σώμα του βιβλίου.

            Θα σταθώ όμως στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου. Ο Μάνος τάραξε τα νερά, βάζοντας πολύ ψηλά πλέον τον πήχη και έθεσε νέα δεδομένα σε αυτό που μέχρι σήμερα ονομάζουμε «Βιβλιοπαρουσίαση».

            Κατ’ αρχήν ήταν η επιλογή του χώρου. Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει τέτοιου είδους εκδηλώσεις να γίνονται στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ωδείο, ή σε κάποια άλλη αίθουσα. Ο Μάνος Γοργοράπτης τόλμησε, παραξενεύοντας πολλούς, να επιλέξει την αίθουσα του σινεμά Παντελής για την παρουσίαση του βιβλίου του. Η επιλογή βέβαια δεν ήταν τυχαία. Ήταν η ενδεδειγμένη λύση για να αναδειχθεί η παρουσίαση όπως την είχε στήσει στο μυαλό του ο Μάνος.

            Θα ξεκινήσω τη βιβλιοπαρουσίαση όπως αυτή ήταν στο πρόγραμμα. Πρώτη θα «μιλούσε» για το βιβλίο η δημοσιογράφος Αθηνά Πετρακάκη. Η Αθηνά όμως ποτέ δεν εμφανίστηκε επί σκηνής. Παρουσιάστηκε ένα μοναδικό βίντεο το οποίο είχε επιμεληθεί η ίδια. Με τα φώτα σβηστά, η κινηματογραφική αίθουσα γέμισε από εικόνες, μουσική και η βελούδινη, ζεστή φωνή της Αθηνάς μας ταξίδεψε. Η αίσθηση ήταν ότι παρακολουθούσες μια κανονική κινηματογραφική ταινία.

            Αλλά και η «τυπική» παρουσίαση του Μανώλη Κυδωνάκη, πού βέβαια ήταν απαραίτητη για να παρουσιάσει ουσιαστικά το βιβλίο, πήρε άλλες διαστάσεις. Οι φωτογραφίες που παρουσίασε και συνόδευαν την εισήγησή του, προκαλούσαν δέος με το μέγεθος και την ευκρίνειά τους στη γιγαντοοθόνη του σινεμά.

            Και βέβαια, υπήρχε και το κερασάκι στην τούρτα. Ο μοναδικός Θωμάς Καντιφές, που επέλεξε να μιλήσει για το βιβλίο με τον δικό του ιδιαίτερο, θεατρικό τρόπο. Ο Θωμάς είχε στήσει ολόκληρο θεατρικό μονόπρακτο με εντυπωσιακά σκηνικά για να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο την παρουσίαση. Ανέβηκε επί σκηνής ως ταξιδιώτης, με βαλίτσα και ομπρέλα και καθήλωσε το κοινό.

            Πιστέψτε με, έχω συμμετάσχει σε πολλές βιβλιοπαρουσιάσεις ως ομιλητής και σε πολλές περισσότερες ως θεατής. Θα πω μόνο ένα: Στην εκδήλωση του Μάνου, κανείς δεν σηκώθηκε, κανείς δεν μίλησε, κανείς δεν έβηξε… Στην αίθουσα επικρατούσε μυσταγωγική σιγή! Και όταν η εκδήλωση τελείωσε κανείς δεν σηκώθηκε από τη θέση του. Περίμεναν κι άλλο!!!

Μάνο συγχαρητήρια! Τίποτα άλλο!

 

Σχόλια

Ο χρήστης manos gor είπε…
Εγώ σε ευχαριστώ Νικολα για τον άψογο συντονισμό της εκδήλωσης.Και εις άλλα με υγεία...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου