Η Ένωση της Κρήτης και ο Ερντογάν


 
Πραγματοποιήθηκαν  την περασμένη Πέμπτη στα Χανιά οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 103 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.  

Η επίσημη ανακήρυξη της ένωσης έγινε στα Χανιά την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, μέσα σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα.

«Η πόλις ηγρύπνησε στολιζομένη. Εορτάζει δε ο ουρανός, αποκατασταθείσης από της νυκτός της γαλήνης και ανατείλαντος εαρινού ηλίου. Οι δρόμοι παρουσιάζουν όψιν λειμώνων ευωδιαζόντων από τας μυρσίνας. Παντού είναι ανηρτημέναι Βυζαντιναί σημαίαι μεταξύ των κυανολεύκων. Συνωστίζονται παντού χωρικοί υψηλόκορμοι ζώσαι εικόνες του Θεοτοκοπούλου. Τα Κρητικόπουλα εις σμήνη κυκλοφορούν με τις φουφουλίτσες των. Από του Νικηφόρου Φωκά του εκδιώξαντος εκ Κρήτης τους Άραβας πρώτην φοράν Έλλην βασιλεύς αποβιβάζεται εις την νήσον» γράφει σε ανταπόκρισή της από τα Χανιά η αθηναϊκή εφημερίδα «Εστία».

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 11:50 το πρωί, όταν οι γηραιοί αγωνιστές Αναγνώστης Μάντακας, 94 ετών, και Χατζημιχάλης Γιάνναρης, 88 ετών, ύψωσαν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, ενώ την ίδια ώρα ερρίπτοντο 101 κανονιοβολισμοί από τα ελληνικά πολεμικά πλοία.

            Από εκεί και πέρα τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για το θέμα της Ένωσης. Έχουν ακουστεί διάφορα ευτράπελα και κωμικοτραγικά. Ότι, τάχα μου, η Ένωση θα ήταν για 100 χρόνια και μετά οι Κρητικοί μέσω δημοψηφίσματος θα αποφάσιζαν αν θα ήθελαν ή όχι να αποτελούν κομμάτι της Ελλάδας. Το δημοψήφισμα αυτό, βέβαια, που θα ήταν προγραμματισμένο για το 2013, ποτέ δεν έγινε.

            Εκείνο το έτος, όπως και τα προηγούμενα, είχαμε ένα κρεσέντο παράνοιας και ανόητου «τοπικισμού» από ορισμένους που ύψωναν ακόμα και τη σημαία της αυτόνομη Κρητικής Πολιτείας, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν ότι πάνω της υπήρχαν και τα τουρκικά σύμβολα.

            Θα αναρωτιέστε τι με έπιασε και ασχολούμαι με ένα τέτοιο θέμα στη στήλη ενός χρονογραφήματος. Αφορμή αποτέλεσαν οι πρόσφατες εθνικιστικές κορώνες του γείτονα Ερντογάν που μετά την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης αμφισβητεί πλέον επίσημα την ελληνικότητα δεκάδων βραχονησίδων και μικρών νησιών στο Αιγαίο.

            Δεν θα μου φανεί καθόλου παράξενο τις επόμενες ημέρες να αμφισβητήσει και την ελληνικότητα της Κρήτης, παρόλο που ο Σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος, την 1η Νοεμβρίου 1913 είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της Μεγαλονήσου.

            Αλλά ο Ερντογάν είναι ο σύγχρονος Σουλτάνος. Ο χρόνος θα δείξει…

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;