Ο Ομπάμα, ο Τραμπ και το δολάριο


Ήρθε ο Ομπάμα στην Αθήνα κι έφυγε κιόλας. Μας άφησε όμως αρκετά. Μας άφησε 500 πράκτορες της CIA, το Air force 1, τις δύο υπέρ-θωρακισμένες λιμουζίνες του και πολλά πολλά άλλα.

Μας άφησε όμως και μια σπουδαία παρακαταθήκη. Την εξαιρετική ομιλία του περί Δημοκρατίας στο κατάμεστο «Σταύρος Νιάρχος». Ούτε στην πιο καλπάζουσα φαντασία μου δεν θα περίμενα ότι ο απερχόμενος πλανητάρχης θα μιλούσε με τέτοια θέρμη για την αρχαία Ελλάδα και τη δημοκρατία πρότυπο που ανέπτυξε, φάρο φωτεινό για τις σύγχρονες δημοκρατίες. Και πιστέψτε με, η Αμερικανική δημοκρατία, ιστορικά τουλάχιστον, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο. Ό,τι και να λέμε για τους Αμερικάνους, όσο και να τους κατηγορούμε για ιμπεριαλισμό, η αμερικανική επανάσταση και η διακήρυξη της ανεξαρτησίας το 1776 μαζί με τη γαλλική επανάσταση που ακολούθησε μερικά χρόνια αργότερα, το 1789, με τη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είναι οι θεμελιωτές των σύγχρονων δημοκρατιών.  Αν τώρα ξεφύγαμε όλοι μας από αυτές τις αρχές και τα ιδεώδη, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

 
Δεν μπορώ να μην σημειώσω και την επίσκεψη Ομπάμα στην Ακρόπολη. «Παιδικό όνειρο» το χαρακτήρισε. Και δεν πήγε ο Μπάρακ σαν χαζοτουρίστας. Πήγε διαβασμένος. Πολύ διαβασμένος. Δεν είναι τίποτα τυχαίο σε αυτόν τον κόσμο τελικά…


Και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Τραμπ. Ντόναλντ Τράμπ. Κάτι σαν Μποντ. Τζέιμς Μποντ. Περιμένει τον Ομπάμα να τελειώσει τα ταξιδάκια αναψυχής και να του αδειάσει τη γωνιά. Σαφώς δεν μπορεί να καθίσει στο οβάλ γραφείο με έναν αφροαμερικανό. Δεν του το επιτρέπει η κουλτούρα του. Μέχρι τότε ίσως τον δούμε σαν κομπάρσο σε καμιά αμερικανική σαπουνόπερα. Ή σε κανένα κοσμικό γκαλά, μαζί με τη Μελάνιά του.

Τώρα, πλάκα-πλάκα μια χαρά τα πάει ο Τραμπ, τουλάχιστον στην αρχή. Λέει και πράγματα που αρέσουν. Σε ποιον δεν θα άρεσε να ακούσει από τον νέο Πρόεδρό του ότι σαν μισθό θα παίρνει μόλις ένα δολάριο; Τα υπόλοιπα 500.000 δολάρια θα τα αφήσει στα δημόσια ταμεία. Καθόλου κακή πολιτική κίνηση για έναν δισεκατομμυριούχο που απευθύνεται στους πολίτες μιας χώρας που μαστίζεται από ανεργία και έχει εκατομμύρια άστεγους. Άλλωστε ο Τραμπ όλο αυτό το κάνει για χόμπι. Για την υστεροφημία του. «Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς».

Τώρα, τι θα μας βγάλει ο Τραμπ, θα το δούμε στα τέλη του 2020. Λέτε να βγει γκανιάν; Ίδομεν…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου