η γενιά των Neets


 
Με τον όρο αυτό ονομάζουμε τους νέους ηλικίας 18-35 ετών που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης. Είναι ένα φαινόμενο με πανευρωπαϊκές διαστάσεις που στη χώρα μας ανέρχεται στο 25% περίπου των ατόμων αυτής της ηλικίας.

Φανταστείτε ότι στην Αγγλία οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο, με τη βρετανική κυβέρνηση να τους επιδοτεί ακόμα και τις διακοπές για να μπορέσουν να βγουν από το αδιέξοδο. Είναι αυτοί οι πιτσιρικάδες που έρχονται στα Μάλια και τη Χερσόνησο για να «ξεδώσουν» και να εκτονωθούν».

Πολλοί απ’ αυτούς τους ανθρώπους έχουν χάσει το ενδιαφέρον για τη ζωή και  έχουν αφεθεί τελείως. Δεν τους ενδιαφέρει να βρουν δουλεία. Τους αρκεί να ζουν στο σπίτι των γονιών τους και να παίρνουν ένα χαρτζιλίκι απ’ αυτούς για τα καθημερινά τους έξοδα.

Για ρίξτε μια ματιά γύρω σας… Σίγουρα υπάρχουν στον κοινωνικό σας περίγυρο τέτοιοι άνθρωποι. Είναι αυτά τα νέα παιδιά που συναντάμε συχνά-πυκνά στα internet καφέ, στις καφετέριες και που όταν γυρίζουν σπίτι τους απλά κάθονται στην οθόνη του υπολογιστή τους και σερφάρουν στο internet, έτσι απλά για να περάσει η ώρα. Αρκούνται στην καθημερινότητά τους με τα 5, 10, ή στην καλύτερη περίπτωση 20 ευρώ που τους δίνουν οι γονείς τους μόνο και μόνο για να επιβιώνουν, χωρίς να έχουν κάποιο στόχο στη ζωή τους.

 Πολλοί απ’ αυτούς έχουν σπουδάσει ή συνεχίζουν να σπουδάζουν πολλά πολλά χρόνια. Είναι οι λεγόμενοι αιώνιοι φοιτητές. Και δεν τελειώνουν τις σπουδές τους, όχι από αδυναμία, αλλά έτσι, επειδή έχουν βολευτεί με αυτήν την κατάσταση.

 Άλλοι πάλι, τελειώνοτας το Λύκειο, έκαναν μια αρχική προσπάθεια να βρουν δουλειά, δεν τα κατάφεραν και μετά αφέθηκαν στο κενό. Απογοητεύτηκαν και βολεύτηκαν-επαναπαύτηκαν στη «σιγουριά» που τους προσφέρει η οικογενειακή στέγη.

Δυστυχώς, στην περίοδο της κρίσης αυτό το φαινόμενο τείνει να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Δημιουργείται μια γενιά, που αν και βρίσκεται στην πιο παραγωγική της ηλικία, αδυνατεί ή δεν θέλει να εργαστεί. Οι επιστήμονες, λέει, ψάχνουν να βρουν τα αίτια και να δώσουν λύση στο κοινωνικό αυτό πρόβλημα. Για να δούμε, θα τα καταφέρουν;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου