Φασίστες και αντιφασίστες



Το κείμενο αυτό γράφτηκε με αφορμή τα επεισόδια για την εγκατάσταση των μεταναστών που πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο στις 28/9/2016, έξω από το Δημαρχείο.
 

Το σημερινό μου χρονογράφημα το γράφω με πραγματικό πόνο ψυχής, χωρίς καμιά υπερβολή. Αιτία τα προχθεσινά γεγονότα έξω από το Δημαρχείο με αφορμή την εγκατάσταση των Μεταναστών στην Κρήτη.


Δυο αντίπαλα στρατόπεδα μέσα στην ίδια πόλη. Απ’ τη μια οι αντιφασίστες, όπως αυτοαποκαλούνται και από την άλλη «οι φασίστες» όπως αποκαλούν οι πρώτοι τους άλλους. Αλήθεια, όμως, ξέρουμε ποιοι ονομάζονται και ποιοι είναι πραγματικά οι φασίστες; Ή μήπως έχουμε πάρει τον όρο και τον κολλάμε επιλεκτικά όπου και όποτε θέλουμε;

Πέρασα το μεσημέρι από το μπλοκαρισμένο κέντρο μετά το σχολείο μου για κάποιες δουλειές. «Πρόσεχε» μου έλεγαν κάποιοι γνωστοί που συνάντησα στον δρόμο. «Πρόσεχε γιατί είναι επικίνδυνα τα πράγματα εκεί κάτω». Και «τόλμησα» και πέρασα από την «επικίνδυνη ζώνη». Είδα γνωστούς και φίλους και στα δύο «στρατόπεδα». Γνωστούς και φίλους που στα συλλαλητήρια του ’10, του ’11, και του ’12 ήμασταν μαζί και αγωνιζόμασταν για τα ίδια πράγματα, για τα ίδια θέλω. Και τώρα ήταν απέναντι. Να τους χωρίζουν καγκελόφραχτες διμοιρίες των ΜΑΤ. Είδα και άσχετους και στα δυο «στρατόπεδα». Που είδαν φως και μπήκαν, όπως λέμε. Πού δεν ήξεραν γιατί ήταν εκεί. Αλλά ήταν. Και φώναζαν και έβριζαν τους «αντιπάλους» χωρίς ουσιαστικά να ξέρουν το γιατί και χωρίς, κυρίως, να ξέρουν ποιοι ήταν οι αντίπαλοι.

Και μέσα σε όλους αυτούς να στροβιλίζονται αθώοι πολίτες και κυρίως παιδιά! Ναι παιδιά! Του απέναντι δημοτικού που χωρίς να ξέρουν το τι, το πώς και το γιατί, τους μάζεψαν άρον-άρον οι δάσκαλοί τους και τους στρίμωξαν στις τάξεις τους για να γλιτώσουν τα χημικά των ΜΑΤ.

Και η αιτία όλων αυτών; Οι μετανάστες. Αν θα έρθουν, πόσοι θα έρθουν και πού θα μείνουν. Από τη μια οι αλληλέγγυοι και από την άλλοι οι διώκτες. Οι διώκτες ποιων αλήθεια; Δύο χιλιάδων δύσμοιρων ψυχών που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και ψάχνουν για ένα καλύτερο αύριο.

Το είχα γράψει και την προηγούμενη εβδομάδα. Κακό πράγμα ο φανατισμός. Απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η χώρα μας έχει τόσο πολλά προβλήματα που μας θέλει όλους ενωμένους. «Φασίστες» και «αντιφασίστες». Το διαίρει και βασίλευε ήταν και παραμένει μια πολιτική τακτική αιώνων με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ώρα είναι να σπάσει…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου