Άλλαξε πρόσωπο η Ι.Μ. Χαλεβή



Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε φέτος τους χιλιάδες προσκυνητές που επισκέφθηκαν την Ι.Μ. Χαλεβή για να εκκλησιαστούν στο καθολικό της Μονής που εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο χώρος περιμετρικά της ιστορικής και επιβλητικής εκκλησίας έχει αλλάξει ριζικά.

Στην είσοδο στο προαύλιο της Μονής μας υποδέχεται η καλαίσθητη ξύλινη επιγραφή «Ιερά Μονή Κυρίας Θεοτόκου Χαλεβή». Για όσους δεν γνωρίζουν η Μονή Χαλεβή ανήκει στη γυναικεία Μονή της Αγίας Ειρήνης που αριθμεί σήμερα 11 μοναχές υπό την καθοδήγηση της δραστήριας Ηγουμένης Θέκλας.

Ο κεντρικός διάδρομος του προαυλίου, καθώς και όλος ο χώρος περιμετρικά του ναού έχει στρωθεί με πέτρινες πλάκες ακανόνιστου σχήματος που θυμίζει καλντερίμι παλαιινό. Ο χώρος κάτω από τα ελαιόδεντρα έχει στρωθεί με γρασίδι, προσδίδοντας μια νότα δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες. Αλλά και οι υπόλοιποι χώροι έχουν φυτευθεί με διάφορα λουλούδια και φυτά. Στη βόρεια πλευρά έχουν φυυτευθεί πλατάνια και μουριές, που όταν μεγαλώσουν θα δημιουργήσουν μια παχιά σκιά. Παγκάκια και άλλα καθιστικά περιμένουν τους επισκέπτες για να αναπαυθούν.

Στη ΒΑ γωνία δεσπόζει μια εντυπωσιακή κρήνη για να ξεδιψάσει τους προσκυνητές, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα ένα πέτρινο πηγάδι με την παραδοσιακή σβίγα δέχεται νερό από το φαράγγι των Μύλων. Ένα λιτό κεραμοσκεπές οίκημα στη ΒΔ γωνία κατασκευάστηκε στη θέση του παλιού καμπαναριού. Εκεί τοποθετήθηκαν σύγχρονες τουαλέτες καθώς και μια αποθήκη για τις ανάγκες της Μονής.

Όπως μας είπε η Ηγουμένη Θέκλα, «στη Μονή συντελέστηκε ένα θαύμα με τη βοήθεια της Παναγίας. Η ανάπλαση κόστισε περίπου 80.000 ευρώ, χρήματα που προήλθαν αποκλειστικά από τους πιστούς και από πόρους της Μονής Αγίας Ειρήνης. Τα σχέδια της ανάπλασης έκανε ο πολιτικός Μηχανικός Αριστόδημος Χατζιδάκης, ενώ το γύψινο τέμπλο της Μονής ξαναβάφτηκε από την αρχή και άλλαξε ριζικά όψη. Όλες οι αδερφές της Μονής ήμασταν νυχθημερόν εδώ για να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το τεράστιο έργο». Και συνεχίζει η Ηγουμένη: «Η Μονή είναι ανοιχτά κάθε μέρα από τις 10:00 -13:00 και από τις 4:00 -7:00 το απόγευμα. Κάθε μέρα την επισκέπτονται δεκάδες πιστοί για να προσκυνήσουν ενώ για όλον τον χρόνο έχουμε κλείσει γάμους και βαπτίσεις. Ακόμα, για κάποιον που επιθυμεί, ο εξωτερικός χώρος διατίθεται δωρεάν για να δεξιωθεί τους καλεσμένους της βάφτισης ή του γάμου».

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Ηγουμένη Θέκλα, καθώς και σε όλες τις μοναχές, αλλά κυρίως στους πιστούς-χορηγούς που βοήθησαν να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το ιστορικό μοναστήρι, που βρίσκεται 6 μόλις χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο.



 


 


 



 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου