Το δράμα του Δημ. Σχολείου Ρουσσοσπιτίου


 
Με έκδηλη στενοχώρια και λύπη πληροφορήθηκα ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27/7/2016, ένα από τα θέματα είναι και η ενοικίαση αιθουσών για να στεγαστούν κάποιες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου. 

Έχοντας μεγάλη ευαισθησία για το συγκεκριμένο σχολείο, μιας και υπηρέτησα ως Διευθυντής σε αυτό κατά την 3ετία 2008-2011, αλλά και μεγάλη υποχρέωση προς τους κατοίκους του οικισμού, με τους οποίους συνεργάστηκα άψογα αυτό το διάστημα, νιώθω την ανάγκη να καταθέσω κάποιες σκέψεις αλλά και γεγονότα που έχουν σχέση με το Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου.

Τοποθετήθηκα ως Διευθυντής στο 4/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου τον Σεπτέμβρη του 2008. Το σχολείο εκείνη τη χρονιά λειτουργούσε με 4 τάξεις τμήματα, έχοντας στη διάθεσή του, ουσιαστικά, 3 αίθουσες διδασκαλίας στο κυρίως κτήριο. Η μια τάξη στεγαζόταν στο γραφείο των εκπαιδευτικών. Για το επόμενο σχολικό έτος, το σχολείο θα λειτουργούσε ως 5/θέσιο, οπότε η έλλειψη αιθουσών ήταν το μεγάλο ζητούμενο. Με προσωπική μου παρέμβαση προς τον τότε Νομάρχη  Γιώργη Παπαδάκη εξασφάλισα την κατασκευή και τοποθέτηση δύο εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής προκατασκευάσμένων αιθουσών που τοποθετήθηκαν στον προαύλειο χώρο του σχολείου, λύνοντας, έστω και προσωρινά, το στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου.

Παράλληλα, σαν Δημοτικός Σύμβουλος, υπεύθυνος για θέματα παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, ήρθα σε επαφή με τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΚ κ. Μπαταργιά,  του οποίου η καταγωγή της μητέρας του ήταν από τα Περβόλια και μου ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο του 2009 θα κατέβαιναν με τον τότε υπουργό Παιδείας Ευρυπίδη Στυλιανίδη στην Κρήτη. Αν είχαμε κάποιο οικόπεδο ως Δήμος, θα ανακοίνωναν την ανέγερση σχολείου. Για μεγάλο διάστημα εργαστήκαμε πυρετωδώς με την πρώην Διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου κα Κελέκη και φτιάξαμε ένα πλήρες υπόμνημα για τις κτιριολογιές εκπαιδευτικές ανάγκες του καποδιστριακού, τότε, Δήμου Ρεθύμνου. Ξεχωριστό υπόμνημα φτιάξαμε για το Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου.

Κατά την επίσκεψη του υπουργού στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, τον Οκτώβριο του 2009, του θέσαμε υπόψιν όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Ο κ. Στυλιανίδης, μετ’ επιτάσεως ρωτούσε αν έχουμε οικόπεδα. Το μοναδικό οικόπεδο που υπήρχε ήταν στο Ρουσσοσπίτι. Αμέσως, κάλεσε τις κάμερες και ανακοίνωσε ότι από κονδύλια του υπουργείου θα διαθέσει 1,5 εκ. ευρώ για την ανέγερση 6/θέσιου δημοτικού σχολείου στο Ρουσσοσπίτι.

Πράγματι, μετά από μερικούς μήνες ήρθε .έγγραφο από το υπουργείο παιδείας που ανακοίνωνε ότι επιχορηγούσε τον Δήμο Ρεθύμνου με την υπ’ αριθμ. Ο47/6 ΣΑΕ με το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ για την ανέγερση 6/θεσίου δημοτικού σχολείου στο Ρουσσοσπίτι. Στάλθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα από το υπουργείο, ήρθε η επιτροπή καταλληλότητας και ενέκρινε το οικόπεδο, έγιναν οι εδαφολογικές μελέτες, και έγινε και η μελέτη του σχολείου. Όλα αυτά βέβαια, με βραδύτατους ρυθμούς, χωρίς κανείς να γνωρίζει  την αιτία… Με τα πολλά δημοπρατήθηκε το έργο, εγκαταστάθηκε και ο εργολάβος, ο οποίος όμως πτώχευσε και το παράτησε, πριν καν το ξεκινήσει! Είχαν ήδη περάσει δύο και πλέον χρόνια από την επίσκεψη Στυλιανίδη. Είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο και τα χρήματα που είχε εξαγγείλει ο Στυλιανίδης είχαν εξαφανιστεί… Η ολιγωρία δεν συγχωρεί…

Κι έτσι φτάσαμε στο 2016. Στον Δήμο Ρεθύμνου έχουν χτιστεί αρκετά σχολεία και το Ρουσσοσπίτι, που πρώτο άνοιξε τον χορό, ακόμα περιμένει…

Αντ’ αυτού, ψάχνουμε σπίτια και καταστήματα για να στεγάσουμε τους μαθητές…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου