Το Βενετσιάνικο Ρολόι του Ρεθύμνου στην τάξη μας!


 
Τελευταία μέρα του σχολικού έτους… Τελευταίες διδακτικές ώρες… Πώς θα περάσουν, με τα παιδιά να έχουν το μυαλό τους μόνο στο παιχνίδι και στα μπάνια του καλοκαιριού;

Μετά από πολλή σκέψη, αλλά και το ενδεχόμενο της αποτυχίας στο πίσω μέρος του μυαλού μου, αποφάσισα να καλέσω στην τάξη μου τον Νίκο Δασκαλάκη. Ο Νίκος Δασκαλάκης είναι πολιτικός μηχανικός, υπάλληλος στην Πολεοδομία Ρεθύμνου και άτυπα επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για την ανακατασκευή του ενετικού Ρολογιού του Ρεθύμνου».


Ο Νίκος δέχτηκε με μεγάλη χαρά να επισκεφθεί την τάξη μας και να παρουσιάσει στους μαθητές την ιστορία του ενετικού Πύργου του Ρολογιού, αρκεί οι μαθητές, ως συν-συγγραφείς, να δέχονταν να του υπογράψουν στο βιβλίο «Οι Τετρακατοικίες των Βομβόπληκτων».

Οι μαθητές δέχτηκαν με μεγάλη χαρά κι ο Νίκος Δασκαλάκης ξεκίνησε μέσω φωτογραφιών, σκίτσων, χαρτών και videos την παρουσίασή του.  Οι μαθητές της Ε2 τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εισήγηση, που σημειωτέον, απευθυνόταν σε ενήλικες.

Ο Νίκος τους παρουσίασε μια μακέτα του Πύργου του Ρολογιού, που προερχόταν από εργασία μαθήτριας Α’ Γυμνασίου στο μάθημα της τεχνολογίας, καθώς και τον μηχανισμό του ρολογιού που προερχόταν από την ίδια εργασία. Τους ανέλυσε τους σκοπούς και τους στόχους της Πρωτοβουλίας καθώς τους ενδεχόμενους τρόπους που  μπορεί αυτό το μοναδικό μνημείο να ξαναβρεί τη θέση του στο σημερινό Ρέθυμνο.

Οι μαθητές παρακολουθούσαν με προσοχή, διατύπωσαν τις ερωτήσεις και τις απορίες τους και δέχτηκαν να μπουν κι αυτοί συμμέτοχοι σε αυτή την Πρωτοβουλία.

Αναμφίβολα ήταν ένα ιδανικό τελείωμα της σχολικής χρονιάς και οι αρχικοί μου ενδοιασμοί και φόβοι καταρρίφθηκαν πανηγυρικά!

 

 
https://roloistorethymno.wordpress.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου