Το Ρέθυμνο τιμά τους καθηγητές Ν. Μουτσόπουλο, Ι. Δημακόπουλο, Ι. Στεριώτου.


 
Το Ρέθυμνο τιμά τις επόμενες ημέρες τρεις σπουδαίους επιστήμονες που τις προηγούμενες δεκαετίες συνέβαλαν τα μέγιστα για την ανάδειξη και προστασία της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Οι Νικόλαος Μουτσόπουλος, Ιορδάνης Δημακόπουλος και Ιωάννα Στεριώτου με τις μελέτες που εκπόνησαν και την ιστορική-αρχιτεκτονική καταγραφή των μνημείων της παλιάς πόλης έδωσαν στις νεότερες γενιές των Ρεθεμνιωτών όλη αυτή την ιστορική γνώση που πάνω της στηρίχτηκαν όλες οι μεταγενέστερες εκδόσεις βιβλίων σχετικά με την ιστορία του Ρεθύμνου.


Αναλυτικά:


 
Ο Νικόλαος Μουτσόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Διδακτορικό δίπλωμα έλαβε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. Είναι διπλωματούχος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου και δίδαξε κατ' ανάθεση το μάθημα της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Το 1958 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στην Έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Έχει ασχοληθεί με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και τη μελέτη της βυζαντινής και της παραδοσιακής κατοικίας και τέχνης. Έχει γράψει σχετικές μελέτες και έχει διοργανώσει και μετάσχει σε πολλά διεθνή και τοπικά επιστημονικά συνέδρια. Έχει διενεργήσει ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Ασχολείται με τη μελέτη και την καταγραφή των οχυρών οικισμών και κάστρων του βορειοελλαδικού χώρου και με θέματα συγκριτικής μορφολογίας. Έχει εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στην Ιερά Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη και του καθολικού και του Συνοδικού του Ιερού Ησυχαστηρίου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή. Διετέλεσε πρόεδρος σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συμβούλια. Έχει εργασθεί ως υπεύθυνος στην αναστήλωση του Παναγίου Τάφου. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Pontaniana της Νεαπόλεως και της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, καθώς και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Ο Νικόλαος Μουτσόπουλος ήταν επικεφαλής ομάδας επιστημόνων που το 1973 συνέταξαν τη μελέτη με θέμα: «Η παλαιά πόλη του Ρεθύμνου: Ανάλυση ιστορικών και αρχιτεκτονικών δεδομένων. Έρευνα πολεοδομικών δεδομένων υφιστάμενης καταστάσεως». Πρόκειται για μια ογκώδη πολύτομη μελέτη που μελετά και καταγράφει σπιθαμή προς σπιθαμή όλη την Παλιά Πόλη. Η μελέτη αυτή φυλάσσεται σήμερα στο Γραφείο Προγραμματικής Σύμβασης της Παλιάς Πόλης και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου.

Πάνω σε αυτή τη μελέτη έχει στηριχτεί, κατά βάση,  όλη η μετέπειτα ιστοριογραφία του Ρεθύμνου.

 


Ο Ιορδάνης Δημακόπουλος είναι Δρ. Αρχιτέκτων, Διευθυντής Αναστηλώσεων Υπ.Π.Ε.  Έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της ιστορίας της παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, με πολλά άρθρα του σε κρητολογικά περιοδικά με θέμα τη Λότζια, την πόλη μετά την επιδρομή του Ουλούτζ Αλή, το θύρωμα του τεμένους Γαζή Χουσεΐν Πασά και την κρήνη Rimondi. Κυριότερο έργο του είναι το βιβλίο του «Τα σπίτια του Ρεθύμνου» που εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2001. Σε αυτό θεμελιώνει τη θέση ότι η παλιά Πόλη του Ρεθύμνου προσφέρει εικόνα όχι μεσαιωνική αλλά όψιμη αναγεννησιακή, με στοιχεία προχωρημένου μπαρόκ

 

Η Ιωάννα Στεριώτου είναι Δρ Αρχιτέκτων, Επίτ. Έφορος Νεωτέρων Μνημείων  και  
Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της EUROPA NOSTRA. Κατά την τριετία 1973-1975 ερεύνησε επί τόπου τις βενετικές οχυρώσεις της πόλης, τεκμηριώνοντας με τη διδακτορική της διατριβή όχι μόνο τη Φορτέτζα αλλά και το προγενέστερο περιμετρικό τείχος και το ακόμη πιο παλιό Castell Vecchio. Η Στεριώτου συνέχισε να ασχολείται με τις οχυρώσεις του Ρεθύμνου ενσωματώνοντας νεότερα στοιχεία στη δεύτερη έκδοση του δίτομου βιβλίου της «Οι βενετικές οχυρώσεις του Ρεθύμνου» και προσφέροντας νεότερες δημοσιεύσεις, με αναλυτικότερη διαπραγμάτευση κάποιων θεμάτων.

 

Του τρεις αυτούς διαπρεπείς επιστήμονες είχε τη σκέψη να καλέσει και να τιμήσει ο Σύλλογος κατοίκων της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου δια του προέδρου του Θωμά Κρεβετζάκη.

Μάλιστα, έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις για τις το σκοπό αυτό.

Συγκεκριμένα:
Την Παρασκευή 13 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στον ενετικό ναό της Αγ. Σοφίας θα γίνουν τα Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας  : Το Ρέθυμνο μέσα από την συλλογή του Μανώλη Μανούσακα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
Το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 10 το πρωί, θα γίνει ξενάγηση στο   ενετικό φρούριο της Φορτέτσας  στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης για τους : Νικόλαο Μουτσόπουλο,  Ιωάννα Στεριώτου και  Ιορδάνη Δημακόπουλο, oπου και οι τρεις συνέβαλαν αποφασιστικά στη σωτηρία  και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης μας. Θα συμμετέχουν οι: Νότα Καραμαλίκη , Κωστής Γιαπιτζόγλου  , Ιωάννα Στεριώτου , Αριστόδημος Χατζιδάκης.
Το ίδιο βράδυ, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στις 20:00,  σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στους καθηγητές Αρχιτεκτονικής  : Νικόλαο Μουτσόπουλο,  Ιωάννα Στεριώτου και  Ιορδάνη Δημακόπουλο , για την ανεκτίμητη επιστημονική συνεισφορά τους στην ανάδειξή της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου .
Παράλληλα, ο Δήμος Ρεθύμνου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 12 Μαΐου, καλείται να πάρει απόφαση για «απονομή επαίνου στους διακεκριμένους επιστήμονες κ. Μουτσόπουλο Ν. Στεριώτου Ι. και Δημακόπουλο Ι. που συνέβαλαν στην προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου».

Θεωρώ ελάχιστο χρέος του Δήμου Ρεθύμνου, έστω και την ύστατη ώρα, να λάβει απόφαση να απονείμει τον τίτλο του επίτιμου Δημότη του Ρεθύμνου και στους τρεις σπουδαίους αυτούς επιστήμονες, που με τα έργα τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάδειξη και προστασία της Παλιάς μας Πόλης.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Δήμαρχος ...εξ' αποστάσεως!