Τα "Ανθεστήρια" του Ρεθύμνου


 
Μια ιδιαίτερη και πολύ εντυπωσιακή και πρωτότυπη γιορτή πραγματοποιούνταν στο προπολεμικό Ρέθυμνο με αφορμή την έλευση της Άνοιξης. Τα «Ανθεστήρια», όπως ονομαζόταν η γιορτή, πραγματοποιήθηκαν τα έτη 1937 και 1938 την πρώτη Κυριακή μετά την Πρωτομαγιά.

Την εορτή των ανθέων οργάνωνε ο «Σύλλογος Κυριών Ρεθύμνου» στον Δημοτικό Κήπο της Πόλης, με είσοδο 20 δρχ. για τους ενήλικες και 10 δρχ. για τα παιδιά, για να ενισχύσει τους φιλανθρωπικούς του σκοπούς.

Τα «Ανθεστήρια», με τη συμμετοχή νεαρών αγοριών και κοριτσιών του Ρεθύμνου, αναβίωναν τον γνωστό μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, με τον οποίο ο ελληνικός λαός ερμήνευε την αλλαγή των εποχών.

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα «Κάτω από την πευκόφυτη δεντροστοιχία του Κήπου θα παρελάσουν οι ιέρειες της θεάς ανοίξεως με κάνιστρα γεμάτα λουλούδια για να καλωσορίσουν τη λουλουδοφορτωμένη θεά μέσα στο αρμονικό της άρμα μαζί με τις ολόλευκες πεταλούδες και τα τρισχαριτωμένα ζωντανά λουλούδια».  

Ήταν πράγματι μια εντυπωσιακή εορτή για την εποχή, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται και προέρχονται από το αρχείο της καλής φίλης Αθηνάς Πετρακάκη. Τα στοιχεία του άρθρου προέρχονται από το βιβλίο του εκλεκτού φίλου Κωστή Ηλ. Παπαδάκη «Ρέθυμνο 1900-1950».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;