Παρουσιάζεται το βιβλίο του Γιάννη Τσακπίνη: "Βιώματα της Κατοχής"


 
Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες το βιβλίο του Γιάννη Τσακπίνη «Βιώματα της Κατοχής. Οδοιπορικό βιωμάτων ενός ηλικιωμένου 80 ετών».

Ο Γιάννης Τσακπίνης, απόστρατος αξιωματικός, χρόνια τώρα δημοσιεύει στον τοπικό Τύπο τις αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων από τα πέτρινα χρόνια της γερμανικής Κατοχής όπως ο ίδιος τα βίωσε στο χωριό του Καπεδιανά Ρεθύμνου.

Το σύνολο των αναμνήσεών του, 32 συνολικά αυτοτελή κείμενα, εκδόθηκαν πρόσφατα σε ένα καλαίσθητο τόμο 200 σελίδων.

Ο συγγραφέας μιλάει για τη δύσκολη αγροτική και ποιμενική ζωή της δεκαετίας του 1940, για τις παραδόσεις και τα πανηγύρια με αφορμή τις θρησκευτικές γιορτές, για την άρρηκτη σχέση των ανθρώπων της εποχής με τη φύση, περιστατικά της καθημερινότητας που τον στιγμάτισαν καθώς και για τα δύσκολα μαθητικά χρόνια που έζησε.

Ο Γιάννης Τσακπίνης, με την ευαισθησία που τον διακατέχει δεν αρκείται στην περιγραφή και την καταγραφή, αλλά μέσα από τα κείμενά του εκφράζει την αγωνία του για τις νέες γενιές και την Ελλάδα του σήμερα νουθετώντας τους Νεοέλληνες ώστε να μην ξαναζήσουμε εποχές όπως αυτή της γερμανοκατοχής.

Το βιβλίο παρουσιάζει έντονο ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον αλλά περιέχει και πολλά παιδαγωγικά στοιχεία, σε μια εποχή που οι διαχρονικές αξίες βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτηση.

Για το λόγο αυτό ο συγγραφέας θα δωρίσει από έναν τόμο του βιβλίου του στη σχολική βιβλιοθήκη κάθε Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου του Ρεθύμνου.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 25 Μαΐου, στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι.Ν. Τεσσάρων Μαρτύρων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν :

Γιώργος Κουριδάκης, αντιστράτηγος ε.α.

Νίκος Δερεδάκης, Δάσκαλος

Το συντονισμό θα κάνει ο Νίκος Φωτάκης, Διευθυντής του 5ου Δημοτικό Σχολείου Ρεθύμνου.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Μια κουμπαριά που άλλαξε… κουμπάρο!