Μια φωτογραφία αποκαλύπτει όλη την ιστορία του Ρεθύμνου


 
Είναι γνωστή η μακραίωνη ιστορία της πόλης του Ρεθύμνου. Φαίνεται εξάλλου σε κάθε βήμα μας στα στενάκια της παλιάς Πόλης που αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο μνημεία πολλών ιστορικών περιόδων.

Αυτό διαπίστωσα κάνοντας τη βόλτα μου στη Μαρίνα του Ρεθύμνου και αποτυπώνοντας την πόλη με το φωτογραφικό φακό. Είναι ξεκάθαρα στον επισκέπτη τέσσερα μνημεία που χαρακτηρίζουν τέσσερις ιστορικές περιόδους και ισάριθμους κατακτητές που βρέθηκαν στο Ρέθυμνο στο διάβα των αιώνων.

Ξεκινώντας από δεξιά βλέπουμε το κάστρο της Φορτέτζας. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1573 και ολοκληρώθηκε το 1578 από τους Βενετούς για να προστατεύσει την πόλη από τον επερχόμενο Οθωμανικό κίνδυνο. Οι Βενετοί βρέθηκαν στην Κρήτη το 1204 και παρέμειναν μέχρι το 1669, οπότε έπεσε και ο Χάντακας (Ηράκλειο) στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων.

Κάτω από τη Φορτέτζα βλέπουμε τον Αιγυπτιακό φάρο που κοσμεί την είσοδο του βενετικού λιμανιού. Χτίστηκε το 1838 από τις αιγυπτιακές δυνάμεις κατοχής. Οι Αιγύπτιοι βρέθηκαν στην Κρήτη για μια δεκαετία (1830-1840). Είχαν βοηθήσει τον Σουλτάνο στην επανάσταση του 1821 και τους δόθηκε η Κρήτη ως δώρο για τις υπηρεσίες τους αυτές.   

Στο κέντρο της φωτογραφίας δεσπόζει ο πρόσφατα αναστυλωμένος μιναρές του τζαμιού της Νερατζές. Το Τζαμί κατασκευάστηκε το 1646 από τον Τούρκο πορθητή του Ρεθύμνου Γαζή Χουσείν πασά, μετατρέποντας τη βενετική εκκλησία της Santa Maria σε τόπο μουσουλμανικής λατρείας. Το 1890 ο μηχανικός Γεώργιος Δασκαλάκης, με εντολή της τουρκικής Δημογεροντίας κατασκεύασε τον μιναρέ που υπάρχει και σήμερα. Έχει ύψος 35 μ. και είναι το ψηλότερο κτήριο της πόλης του Ρεθύμνου.

Στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας διακρίνεται το καμπαναριό της Μητρόπολης. Κατασκευάστηκε το 1899 από τον ίδιο μηχανικό που κατασκεύασε τον μιναρέ της Νερατζές και είχε κατασκευάσει και το τούρκικο σχολείο. Κατασκευάστηκε από τη χριστιανική Δημογεροντία με χρήματα που έδωσαν οι Ρώσοι που βρίσκονταν στο Ρέθυμνο από το 1898-1905 ως προστάτιδα δύναμη. Έχει ύψος 23,5 μ. και από θαύμα δεν καταστράφηκε από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς του 1941, ενώ οι βόμβες κατέστρεψαν όλα τα διπλανά κτήρια και οικήματα.

Πράγματι, η μακραίωνη ιστορίας της πόλης παρουσιάζεται μέσα από μια μόνο φωτογραφία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;