Οι Τετρακατοικίες των Βομβόπληκτων


 
Οι ΤΕΤΡΑΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΟΠΛΗΚΤΩΝ χτίστηκαν το 1948 από το Υπουργείο Ανοικοδόμησης για να στεγάσουν τους Βομβόπληκτους Ρεθεμνιώτες από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς του 1941. Αποτελούν ένα συγκρότημα οχτώ κτηρίων που το καθένα έχει τέσσερα διαμερίσματα.

Στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του Μάη, περιγράφεται η διαδικασία ανέγερσής τους και ο τρόπος παραχώρησής τους στους δικαιούχους. Ακόμα παρουσιάζονται, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικές πηγές, οι οικογένειες που ζούσαν στα διαμερίσματα των Τετρακατοικιών, οι σχέσεις τους, η καθημερινότητά τους, τα παιδικά παιχνίδια και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τη δεκαετία του 1950.

Το βιβλίο συμπληρώνουν κείμενα γνωστών Ρεθεμνιωτών, που με τον δικό τους τρόπο και από τη δική τους οπτική γωνία μας μεταφέρουν στη γειτονιά των Τετρακατοικιών που έζησαν τα παιδικά τους χρόνια.

Τέλος, στο βιβλίο υπάρχουν οι εντυπώσεις των μαθητών της Ε2 τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, που με την παιδική τους πένα μας μεταφέρουν στις Τετρακατοικίες του σήμερα.

Σχόλια

Ο χρήστης Aimilia Vasilakaki είπε…
Πολλά συγχαρητήρια, αν θέλετε και την δική μου μαρτυρία- παιδικά χρόνια- ιστορία της οικογενειας Καλλέργη στις τετρακατοικίες θα ήθελα πολύ να σας την πώ / αλλά τώρα δεν νομίζω ότι προλαβαίνουμε/ τέλος πάντων/ ανυπομονώ να διαβάσω τις άλλες ιστορίες...καλή επιτυχία. Αιμιλία Βασιλακάκη, aimiliavasilakaki@yahoo.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου