Ο καραγκιόζης ζει


 
Γιώργου Φρυγανάκη. Βιβλιοπαρουσίαση

 


            «Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;» ρωτούσε η γοργόνα τους ναυτικούς. «Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει», απαντούσαν αυτοί και έσωζαν το καράβι τους.

            Παραποιώντας την ερώτηση, θα τολμούσα να ρωτήσω: «Ζει ο καραγκιόζης;» Την απάντηση, με τον πιο εμφατικό τρόπο, μας τη δίνει ο Γιώργος Φρυγανάκης στο νέο του, ομότιτλο, συγγραφικό πόνημα, με διευκρινιστικό υπότιτλο, «55 επίκαιρες και διακαιρικές παραστάσεις».

            Ανήσυχο και ευρηματικό πνεύμα ο συγγραφέας, πειραματίζεται προκλητικά,  τοποθετώντας το λαϊκό ήρωα με την παρέα του σε θέση καυστικού πολιτικού αναλυτή των γεγονότων που συζητήθηκαν έντονα και συντάραξαν τη χώρα την τελευταία δεκαετία. Μια περίοδος που καταγράφεται ως πολιτικά ανατρεπτική και ασταθής, που φέρνει νέα πολιτικά ήθη και πολιτικές ζυμώσεις στην ήδη τελματωμένη και αποσαθρωμένη ελληνική κοινωνία.

Ο Γιώργος Φρυγανάκης αποτελεί ένα σύγχρονο αριστοτελικό πολιτικό ον, που βιώνει την πολιτική και κοινωνική καταβαράθρωση του τόπου, αγωνιά και αντιδρά με το δικό του μοναδικό, λογοτεχνικό τρόπο. Γλωσσοπλάστης και νεολογιστής, επιλέγει, μέσω του αγαπημένου ήρωα των παιδικών του χρόνων, του Καραγκιόζη, να σατιρίσει και να καυτηριάσει  τα πολιτικά δρώμενα ως ένας σύγχρονος Σουρής.

Ο συγγραφέας, παιδί προσφύγων, ένιωσε έντονα στην παιδική του ηλικία τον κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό και βρήκε διέξοδο και καταφύγιο στους ήρωες του θεάτρου σκιών που έφερε από τις αλησμόνητες πατρίδες ο πατέρας του, Δημήτρης Φρυγανάκης, ως καραγκιοζοπαίχτης του προσφυγικού συνοικισμού του Ρεθύμνου.

Τις εικόνες αυτές, ακούσματα και βιώματα του άσπρου μπερντέ, τις μεταλλάσει και τις μεταφέρει στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα. Όπως αναφέρει στα προλεγόμενα του βιβλίου, «το έναυσμα για τη συγγραφή έργων του Καραγκιόζη μου το έδωσε κυρίως η εργασία μου “ο Καραγκιόζης ζει” που παρουσίασα στο πανελλήνιο “Συμπόσιο για την κωμωδία και τη σάτιρα”… Εκεί για τις ανάγκες της εργασίας μου και συγκεκριμένα ως επιβεβαίωση της επικαιρότητας του Καραγκιόζη διάβασα ένα μικρό απόσπασμα από το σκετσάκι ο “Καραγκιόζης Δικαστής”, όπου κατηγορούμενοι ήταν όλοι οι Υπουργοί Παιδείας. Η απήχηση που είχε… με ενθάρρυνε για τη συνέχεια».

Το βιβλίο ξεκινά με μια πολυσέλιδη εισαγωγή που ο συγγραφέας αναφέρει την προσωπική σχέση του με τον καραγκιόζη, αλλά και μια ενδελεχή, επιστημονικά τεκμηριωμένη, αναφορά στην ιστορία και τις καταβολές του ήρωα του θεάτρου σκιών.

Στη συνέχεια ακολουθούν 55 «παραστάσεις» ,όπως τις χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, οι περισσότερες απ’ τις οποίες έχουν ήδη δημοσιευτεί είτε στον τοπικό έντυπο Τύπο, είτε στο διαδίκτυο.

Η πρώτη παράσταση, που πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφ. Ρέθεμνος στις 21/12/2004, έχει τίτλο «ο Μέγας Αλέξανδρος και ο…κατηραμένος όφις» και όπως αναφέρει ο συγγραφέας,  γράφτηκε με αφορμή την πολυσυζητημένη  ταινία «Μέγας Αλέξανδρος». Στο ρόλο του Ρόμπιν Φοξ ο Καραγκιόζης ενώ στο ρόλο του Προέδρου των ΗΠΑ ο Χατζηαβάτης.

Και οι επόμενες παραστάσεις κινούνται στο πνεύμα της πολιτικής σάτιρας με θεματολογία παρμένη από τα επίκαιρα της καθημερινότητας.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον εκλεκτό φίλο Γιώργο Φρυγανάκη που σαν σωκρατική αλογόμυγα συνεχίζει να ενοχλεί δημιουργικά…

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;