Λιμάνι Ρεθύμνου: Μας πήραν και το βόδι!


 
Ασφαλώς, η νέα τροπή που πήραν τα πράγματα, αναφορικά με την πώληση του λιμανιού του Ρεθύμνου, δεν χαροποιεί κανέναν. Όταν προ δεκαημέρου έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι το λιμάνι του Ρεθύμνου είναι ένα από τα 23 λιμάνια της χώρας που ζητούν αγοραστή, ουσιαστικά κανείς, πλην ελαχίστων, δεν αξιολόγησαν τον κίνδυνο που ελλοχεύει τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και για την κοινωνία και την πόλη του Ρεθύμνου. Κάποιες φωνές διαμαρτυρίας στραγγαλίστηκαν και θεωρήθηκαν προβοκατόρικες, γραφικές και υπερβολικές.  

Δεν πέρασε όμως πολύς καιρός και πληροφορούμαστε ότι στο σχέδιο  πώλησης, η καλύτερα ξεπουλήματος του λιμανιού του Ρεθύμνου, δεν είναι μόνο οι λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά το σύνολο του χερσαίου τμήματος του λιμανιού. Το φιλέτο, δηλαδή, της υπόθεσης, το μεδούλι, που λέμε λαϊκά.  Κι όταν λέμε χερσαίο τμήμα του λιμένα, εννοούμε όλο εκείνο το παραλιακό μέτωπο που περιλαμβάνει την περιοχή από το Λύκειο Ελληνίδων  μέχρι το «Δελφίνι» (μαζί με τον παραλιακό δρόμο και το αμμώδες τμήμα), το παλιό ενετικό λιμάνι, καθώς και την περιοχή του Γκιουλούμπαση (γνωστή κι ως πασαρέλα). Κοντολογίς, περνάει σε χέρια ιδιώτη, όλο το τουριστικό Ρεθυμνο! Γιατί, είναι γνωστό τοις πάσι, ότι  το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικης δραστηριότητας του Ρεθύμνου συντελείται σ αυτήν την περιοχή. Μια περιοχή η οποία ιδιοκτησιακά ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία την παραχωρεί ως χρήση και εκμετάλλευση στο Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου κι αυτό με τη σειρά του την επινοικιάζει   στους καταστηματάρχες.

Η αλυσίδα αυτή σπάει και πλέον, μοναδικός αφέντης στο φιλέτο αυτό του Ρεθύμνου θα είναι κάποια ξένη (πιθανότατα) εταιρεία. Αυτή, βέβαια, η εξέλιξη δεν πρέπει να παραξενεύει κανέναν. Γιατί, το λιμάνι και η μαρίνα του Ρεθύμνου, δεν είναι, δα, και απ’ τα πιο εμπορικά λιμάνια της χώρας. Ποιο θα ήταν το δέλεαρ για τον επίδοξο αγοραστή, αν μέσα στο πακέτο της πώλησης δεν έμπαινε και το χερσαίο τμήμα του λιμένα; Προφανώς, κάποιοι ή δεν είδαν τον κίνδυνο ή δεν ήθελαν να τον δουν ή, απλώς υποτίμησαν το γεγονός. Και τώρα, ο δήμος καλείται να εκφράσει την αντίθεσή του στην παραχώρηση αυτή, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στην Περιφέρεια Κρήτης, την οποία έχουν συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γ. Δεικτάκης και ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Κ. Μουτζούρης.

Τα δεινά που θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη πώληση του συνόλου του λιμένα Ρεθύμνου, είναι πολλά κι ο καθένας, εύκολα μπορεί να τα αντιληφθεί. Δεν είναι, όμως της παρούσης για να αναλυθούν.  

Αυτό που προέχει, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι να αντιδράσει, δυναμικά, σύσσωμη η τοπική κοινωνία, για να αποτραπεί αυτό το υποχθόνιο σχέδιο ξεπουλήματος του Ρεθύμνου. Γιατί, όλοι γνωρίζουν, ότι Ρέθυμνο ίσον παραλία και παραλία ίσον Ρέθυμνο.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;