Η Υγεία και η περίθαλψη στο Ρέθυμνο


Εισήγηση στον κινηματογράφο "Αύρα" με αφορμή τη συνάντηση για την περίθαλψη στο Ρέθυμνο.

Η συνεχιζόμενη μνημονική πολιτική της λιτότητας βρήκε αυτή τη φορά να ξεσπάσει, με τον πιο βίαιο και άδικο τρόπο, στο υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, την Υγεία.

Ανέκαθεν αποτελούσε πάγιο συνδικαλιστικό και κοινωνικό αίτημα η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα Υγείας που θα συμπεριελάμβανε τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων. Ο ΕΟΠΥΥ, πράγματι, δημιουργήθηκε και συμπεριέλαβε όλα σχεδόν τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά δυστυχώς, πήρε σάρκα και οστά, κατ’ επιταγή της Τρόικας, όχι για να λύσει προβλήματα, επί της ουσίας, αλλά για να εξοικονομηθούν χρήματα. Αυτό φάνηκε, εξάλλου, από την ταχύτητα με την οποία δημιουργήθηκε, χωρίς να υπάρχει κανενός είδους διαβούλευση και κοινωνικός διάλογος, χωρίς να υπάρχει κανένα μεταβατικό στάδιο.

Σε τοπικό επίπεδο τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα και τραγικά αφού:

1. Το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, αποδεδειγμένα, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο του. Η προσπάθεια των τελευταίων ετών για κατασκευή καινούργιου και σύγχρονου Νοσοκομείου έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Στόχο σήμερα αποτελεί η διάσωση και διατήρηση του υφιστάμενου. Η έλλειψη, όμως, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τα απαρχαιωμένα και ελλιπή εργαστηριακά μηχανήματα, η υποχρηματοδότηση, καθώς και η ύπαρξη μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων στους όμορους νομούς (που συμπιέζουν αρνητικά το Ρέθυμνο), αποτελούν τροχοπέδη στη λειτουργία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και δεν αφήνουν παρά ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας.

2. Καμιά ιδιωτική κλινική δεν λειτουργεί σήμερα στο Ρέθυμνο, τη στιγμή που πριν από μερικές δεκαετίες, με υποπολλαπλάσιο πληθυσμό, στην πόλη λειτουργούσαν πέντε ιδιωτικές κλινικές. Έτσι, αναπόφευκτα, το βάρος της περίθαλψης πέφτει, στο ήδη προβληματικό, Νοσοκομείο της Πόλης.

3. Τα ιατρεία του ΙΚΑ, που στους όμορους νομούς είναι μικρές νοσοκομειακές μονάδες, δυστυχώς, στο Ρέθυμνο έχουν τεράστιες ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες καθώς και σε ιατρικά μηχανήματα. Για μια ακόμη φορά ο ασφαλισμένος αναγκάζεται να προσφύγει στο Νοσοκομείο.

4. Ο ΕΟΠΥΥ, ο νέος ενιαίος φορέας υγείας, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους ασφαλισμένους από τις πρώτες, κιόλας, ήμερες της λειτουργίας του, που αναμένονται όχι να μειωθούν αλλά να διογκωθούν. Κατ’ αρχήν οι ιδιώτες γιατροί αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις με το φορέα, με αποτέλεσμα στο Ρέθυμνο να υπάρχουν ελάχιστοι συμβεβλημένοι γιατροί, ελάχιστων ειδικοτήτων. Επίσης, το πλαφόν των 50 επισκέψεων το μήνα ανά γιατρό, είναι ελάχιστο για τον όγκο των ασφαλισμένων, που στο Ρέθυμνο ξεπερνούν, πλέον, τους 70.000. Αναπόφευκτα, ο ασφαλισμένος που επείγεται για γιατρό, βλέποντας ότι άμεσα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, ούτε καν για συνταγογράφηση, αφού ο χρόνος αναμονής υπερβαίνει τον ένα μήνα και οι ουρές είναι ατελείωτες , θα καταφύγει σε ιδιώτη, μη συμβεβλημένο γιατρό, πληρώνοντας την επίσκεψη, χωρίς να δικαιούται επιστροφή ούτε μέρους των χρημάτων του. Ακόμα, οι εργαστηριακές εξετάσεις, που μέχρι σήμερα καλύπτονταν εξολοκλήρου από το ασφαλιστικό ταμείο, με τον ΕΟΠΥΥ ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώνει το 15% της δαπάνης. Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι χάνεται η σχέση ασθενούς-ιατρού, αφού ο ασφαλισμένος θα επιζητεί, πλέον, τον συμβεβλημένο γιατρό, που θα έχει ανοικτό πλαφόν, επισκεπτόμενος κάθε φορά διαφορετικό γιατρό της ίδιας ειδικότητας, είτε στο νοσοκομείο, είτε στο πρώην ΙΚΑ, είτε σε συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι η υγεία και γενικότερα η περίθαλψη, τόσο στο Ρέθυμνο όσο και σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να αναβαθμιστεί για να μην απολέσουμε το ύψιστο κοινωνικό αγαθό, την υγεία.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Δήμαρχος ...εξ' αποστάσεως!