Ημερολόγιο Πολιτιστικού Συλλόγου Ρουσσοσπιτίου 2012





Εντυπωσιάζει και φέτος το ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρουσσοσπιτίου. Τα μέλη του Συλλόγου επέλεξαν για το 2012 να παρουσιάσουν τον οικισμό με την ιστορία του, τα αξιοθέατα και τις ομορφιές του.

Τα βενετικά κτίσματα με τα εντυπωσιακά θυρώματα και τις μεγαλόσχημες καμινάδες δεσπόζουν στα πρώτα φύλλα.

Η βενετική κρήνη, του 17ου αιώνα, με τους διδύμους ραβδόμορφους κορινθιακούς κίονες, σήμα κατατεθέν του χωριού, περιμένει τη φροντίδα της πολιτείας για την αναστύλωση της.

Το ηρώο πεσόντων, θυμίζει στους νεότερους τους Ρουσσοσπιτιανούς που έδωσαν τη ζωή τους για να ποτιστεί το δέντρο της λευτεριάς.

Το παλιό υδραγωγείο, με την πρόσφατα αναπλασμένη πλατεία, αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης κάθε χρόνο για την αναβίωση του έθιμου του Κλήδονα.

Ο Βρύσινας, το ιερό βουνό, που αγκαλιάζει και προστατεύει το Ρουσσοσπίτι, με το ιερό κορφής και τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η πολιούχος του χωριού, τόπος συνάντησης για τις χάρες αλλά και τις λύπες.

Ο άλλος ναός, της Παναγίτσας, στο παλιό χωριό, με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Αλλά και τα εξωκκλήσια του χωριού, ιερά προσκυνήματα άλλων εποχών: Ο Άγιος Γεώργιος, Ο Αη Αντώνης και ο Άγιος Ουνούφριος.

Το σπήλαιο της Λυγερής, στην έξοδο του χωριού με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, περιμένει κι αυτό τη φροντίδα και την ανάδειξη.

Το Δημοτικό Σχολείο, το κτήριο που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού, και λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1889, εκτός από χώρο παιδείας αποτελεί και χώρο εκδηλώσεων και καθημερινού παιχνιδιού.

Και τέλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος: Το κτήριο, καμάρι του χωριού, αφού κατασκευάστηκε, κυρίως, με προσωπική εργασία των χωριανών.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, που εργάστηκαν για την έκδοση του ημερολογίου που προβάλλει και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ένα από τα ομορφότερα χωριά του Βρύσινα, το μπαλκόνι του Ρεθύμνου, όπως λέγεται, λόγω και της μοναδικής του θέας στο Κρητικό Πέλαγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;