Πάνω από 4000 φωτοτυπίες την ημέρα θα βγάζει ένα σχολείο!


 


Έχει γίνει ρουτίνα τις τελευταίες ημέρες το θέμα της έλλειψης των σχολικών βιβλίων. Το Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει dvd σε κάθε μαθητή που θα περιέχει το σύνολο των σχολικών βιβλίων. Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε τη δυσκολία και πόσο κουραστικό είναι, ιδίως για μικρά παιδιά, η ανάγνωση μέσω οθόνης Η/Υ. Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση, το Υπουργείο τονίζει θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να βγάζουν φωτοτυπίες τα βιβλία και να τα μοιράζουν στους μαθητές, ώστε να γίνεται το καθημερινό μάθημα.

Πόσες, όμως, φωτοτυπίες θα βγάζει κάθε μέρα ένας εκπαιδευτικός;

Ας πάρουμε ως παράδειγμα έναν εκπαιδευτικό που διδάσκει στη Γ’ τάξη του Δημοτικού. Κατά μέσο όρο διδάσκει 4 «βασικά μαθήματα». Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος, Ιστορία-Θρησκευτικά. Η κάθε ενότητα είναι, κατά μέσο όρο 4 σελίδες (Βιβλίο μαθητή και τετράδιο εργασιών). Έτσι: 4 σ. Γλώσσα, 4 σ. Μαθηματικά, 4 σ. Μελέτη, 4 σ. Ιστορία: Σύνολο 16 σελίδες για κάθε μαθητή. Ας υποθέσουμε ότι ένα τμήμα έχει 20 μαθητές. 20Χ16=320 σ. φωτοτυπίες για κάθε τμήμα την ημέρα. Ένα 12/θέσιο σχολείο θα χρειάζεται την ημέρα 320Χ12=3840 φωτοτυπίες! μόνο για τα μαθήματα. Όλοι, όμως γνωρίζουμε ότι καθημερινά βγαίνουν στα σχολεία και άλλες, «βοηθητικές» φωτοτυπίες είτε για τη διοίκηση του σχολείου είτε επικουρικές των μαθημάτων (ιδίως στις μικρές τάξεις). Συνολικά, δηλαδή, οι φωτοτυπίες, καθημερινά, θα υπερβαίνουν τις 4.000! Δηλαδή, 8 πακέτα φωτοτυπιών την ημέρα!

Πόσο χρόνο χρειάζονται για βγουν αυτές οι φωτοτυπίες;

Κατά μέσο όρο ένα φωτοτυπικό βγάζει 15 αντίγραφα το λεπτό.

4000:15=266 λεπτά θα χρειάζονται καθημερινά για να βγουν οι φωτοτυπίες, δηλαδή περίπου 4,5 ώρες αδιάλειπτης χρήσης του φωτοτυπικού! Πρέπει, δηλαδή κάποιος άνθρωπος από το πρωί μέχρι το μεσημέρι να βγάζει φωτοτυπίες! Ασφαλώς, δεν μπορεί να είναι εκπαιδευτικός, γιατί, απλούστατα, δεν θα του μένει χρόνος για να κάνει μάθημα!!!

Ποιο είναι το κόστος αυτής της δουλειάς;

Κάθε πακέτο φωτοτυπικού, 500 φύλλων, κάνει περίπου 6 ευρώ.

6Χ8=48 ευρώ την ημέρα θα κοστίζει το χαρτί για τις φωτοτυπίες!

48Χ5=240 ευρώ την εβδομάδα!!! Στις τιμές αυτές, βέβαια, δεν υπολογίζουμε ούτε το service του φωτοτυπικού, ούτε, βέβαια, το κόστος του μελανιού.

Καταλαβαίνει κανείς και με τις οικονομικές περικοπές των σχολείων, ότι δεν μπορεί να βγει η κατάσταση!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Αννα είπε…
Το φωτοτυπικο βλέπω να μας αφηνει χρονους απο την πρωτη μερα...

Το μπαλακι κλασσικα το ριχνει σε μας η υπουργος μας...

Αληθεια ξερει κανεις εκει πανω την κατασταση στα σχολεια;
Ο χρήστης D+Z Interiors είπε…
Άντε ν'αρχίσουν τα σχολεία να δούμε το πρώτο ρεπορτάζ απο το παιδί που μπέρδεψε το DVD "Ιστορία Τρίτης Γυμνασίου" και πήρε στο σχολείο το "Καυτές Κωλάρες 4"....

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;