Γεώργιος Π. Εκκεκάκης: ο ανιδιοτελής ιστοριοδίφης της Κρήτης





Με τον κ. Εκκεκάκη γνωρίστηκα στα μέσα της δεκαετίας του 1980, καθώς ήμουν συμμαθητής και φίλος με το γιο του Παντελή, διακεκριμένο καθηγητή στην Αμερική. Μια μέρα, στα μαθητικά μας χρόνια, βρέθηκα με τον Παντελή στο σπίτι τους στο Μασταμπά, ενώ οι γονείς του απουσίαζαν. Σχεδόν συνωμοτικά με ρώτησε αν ήθελα να δω το γραφείο του πατέρα του.
 Στο καταφατικό νεύμα μου άνοιξε τη συρόμενη πόρτα του γραφείου. «Μην μπεις μέσα. Από εδώ να το δεις», με πρόλαβε ο Παντελής την ώρα που ετοιμαζόμουν να περάσω μέσα. Ο χώρος ήταν γεμάτος δερματόδετα βιβλία καθώς και προθήκες με λογιών-λογιών «αρχαία». Εντυπωσιάστηκα, αλλά το εφηβικό μου μυαλό δεν μπορούσε να αντιληφθεί τον πλούτο που κρυβόταν σε αυτά τα λίγα τετραγωνικά.

Τα χρόνια πέρασαν. Ώριμος πια και με κατασταλαγμένα ενδιαφέροντα, επισκέφθηκα αρκετές φορές τον κ. Γιώργο. «Νόμιμα», πια, πέρασα στο άβατο του γραφείου του. Μου έδειξε ένα προς ένα τους «έρωτές του», τα αγαπημένα του βιβλία. Με ιδιαίτερη περηφάνια, όμως, στάθηκε σε έναν Κώδικα του 1595, το πιο παλιό βιβλίο της βιβλιοθήκης του. «Αυτό θα κάνει μια περιουσία», του είπα. Χαμογέλασε, αλλά δεν απάντησε. Η κα. Μαριέτα, η σύζυγός του, αναστέναξε. «Δυο πολυκατοικίες θα είχαμε, αν δεν είχε την τρέλα να αγοράζει από δημοπρασίες και από παλαιοπωλεία όλα αυτά» μου σιγοψιθύρισε στο αυτί. Αργότερα έμαθα ότι τον είχε αγοράσει το 1991 300.000 δρχ! Πέρυσι, εντελώς σεμνά και αθόρυβα, όπως σεμνή και αθόρυβη είναι και όλη του η ζωή, ο κ. Γιώργος δώρισε τον Κώδικα του 1539 στη Μονή Τζαγκαρόλων, στο φυσικό του χώρο.

Στην πορεία της γνωριμίας μου με τον κ. Γιώργο ανακάλυψα και τα υπόλοιπα ταλέντα του: Μοναδικός βιβλιοδέτης, αφού όλα του τα βιβλία τα έχει δέσει ο ίδιος με απαράμιλλης τέχνης και λεπτομέρειας δερματόδετη βιβλιοδεσία. Εκπληκτικός αγιογράφος, με δεκάδες εικόνες να κοσμούν το σπίτι του αλλά και φίλων του. Ανάμεσά τους δεσπόζει αυτή του Αγ. Γεωργίου, αντίγραφο οικογενειακού κειμηλίου που πηγαίνει από γενιά σε γενιά. Αλλά και με το πενάκι της σινικής μελάνης έχει αποτυπώσει όλα τα στοιχεία του παλιού Ρεθέμνους, μέσα από παλιές γκραβούρες και ξεθωριασμένες φωτογραφίες.

Αλλά η μεγάλη προσφορά του κ. Γιώργου είναι η διάσωση της πλούσια ιστορικής κρητικής κληρονομιάς. Αθόρυβα, με πολύ κόπο και μεράκι, αγοράζει, από διεθνείς δημοπρασίες, κυρίως, ό,τι κρητικού περιεχομένου βιβλίο υπάρχει σε όλο τον κόσμο και με εκατοντάδες δημοσιεύματα αλλά και με την έκδοση αρκετών βιβλίων, έχει καταφέρει να φωτίσει άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα συλλογής στοιχείων για όλες τις κρητικές προσωπικότητες. Όνειρό του είναι να τις παρουσιάσει σε ψηφιακή μορφή, ώστε ο καθένας να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές.

Για όλη αυτή την πολυσχιδή του δράση, προσφορά στην κοινωνία της Κρήτης, τον «τίμησε» πρόσφατα η ελληνική πολιτεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;