Μιχάλη Τρούλη: Ταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο




ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 
Σαν ένα τρικάταρτο καράβι που ταξιδεύει στο πέλαγος, παρομοιάζει ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης την Κρήτη. Ένα καράβι, που το μεσιανό του κατάρτι είναι ο Ψηλορείτης, το βουνό του Δία, το ιερό βουνό της Κρήτης. Πάνω στον Ψηλορείτη μας ανεβάζει με το νέο του βιβλίο ο Μιχάλης Τρούλης και από κει πάνω μας ταξιδεύει σε όλο το Ρέθυμνο.

Η συγγραφική αυτή προσέγγιση του Ρεθύμνου, θεωρώ, ότι είναι η τρίτη, κατά χρονολογική σειρά, σοβαρή προσπάθεια παρουσίασης και ανάδειξης του τόπου.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε από τους εκλεκτούς συναδέλφους Χάρη Στρατιδάκη και Αλκμήνη Μαλαγάρη, το 1985, που σε ένα εύχρηστο, μικρό οδηγό παρουσιάζουν την πόλη του Ρεθύμνου και τα περίχωρά της. Η αποδοχή του πονήματος αυτού φαίνεται από τις τέσσερις, έως τώρα, εκδόσεις του.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, το 1998, ο Μιχάλης Τρούλης κάνει την επανάσταση. Σε έναν πολυτελή τόμο 256 σελίδων, με εκατοντάδες έγχρωμες φωτογραφίες, παρουσιάζει για πρώτη φορά το σύνολο του νομού Ρεθύμνου κατά επαρχίες. Οι δύο εκδόσεις του έργου αποδεικνύουν την πολυαναγνωσιμότητά του, καθώς πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν απουσιάζει από καμιά βιβλιοθήκη, όχι μόνο ρεθεμνιώτικη.

Τα χρόνια περνούν. Τα πάντα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς. Νέες ιστορικές πηγές βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο Μιχάλης Τρούλης δεν επαναπαύεται στις δάφνες του πρώτου του έργου. Αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να ακολουθήσει την εποχή. Ως επιστήμονας γνωρίζει ότι η ιστορία δεν είναι κάτι στάσιμο. Αναθεωρείται και ανανεώνεται συνεχώς, όπως ανανεώνεται και η ίδια η κοινωνία. Βλέπει ότι η πόλη του Ρεθύμνου, το κέντρο του νομού, μέρα με τη μέρα αλλάζει όψη. Νέα ήθη, νέες ανησυχίες, νέες δραστηριότητες.

Αποφασίζει ότι πρέπει να ακολουθήσει και να αποτυπώσει αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων. Να «αιχμαλωτίσει» τα γεγονότα και να παρουσιάσει ό,τι νέο έχει αναδείξει η αρχαιολογική και ιστορική έρευνα. Γνωρίζει, παράλληλα και τη δύναμη της φωτογραφίας. Της καλής φωτογραφίας. «Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις».

Με το Ρέθυμνο της Ιστορίας, της περιήγησης και της σύγχρονης ζωής έκλεισε η δεύτερη χιλιετία. Με το «Ταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο» ανοίγει διάπλατα το παράθυρο του Ρεθύμνου της τρίτης χιλιετίας.

Πρόκειται για ένα έργο μεγαλειώδες. Στις πάνω από τις 430 σελίδες του και τις περίπου 1200! επιλεγμένες φωτογραφίες, οι περισσότερες έγχρωμες, ακόμα και ο πιο απαιτητικός αναγνώστης μπορεί να περιηγηθεί απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το νομό Ρεθύμνου και τελειώνοντας να αισθανθεί την ολοκλήρωση που του προσφέρει το έργο.

Ο συγγραφέας, με πολλή προσοχή και ευαισθησία, έχει ασχοληθεί και παρουσιάσει όχι μόνο την ιστορία του τόπου αλλά και τα έθιμα, παλιά και νέα, καθώς και τους ανθρώπους που ο καθένας στον τομέα του έβαλε τη σφραγίδα του για να σηκώσει το Ρέθυμνο ακόμα πιο ψηλά. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του σύγχρονου Ρεθύμνου καθώς και στους νεορεθεμνιώτες, που συνεχίζουν να βροντοφωνάζουν ότι το Ρέθυμνο των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού παραμένει κραταιό.

Θερμά συγχαρητήρια στο συγγραφέα για την επίπονη αλλά παράλληλα άρτια εργασία του καθώς και στις εκδόσεις Καλαϊτζάκη, που σε ένα δυσμενές οικονομικά περιβάλλον, ανέλαβε το ρίσκο της δαπανηρής έκδοσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Δήμαρχος ...εξ' αποστάσεως!