Μιχάλη Τρούλη: « Νομαρχία Ρεθύμνου. Ο τόπος, η ιστορία ο θεσμός».

Η παρούσα έκδοση αποτελεί συλλεκτική πανόδετη έκδοση λίγων τεμαχίων.

Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου.



Το Ρέθυμνο, αιώνες τώρα, είναι γνωστό ως η Πόλη των Γραμμάτων. Ο τίτλος αυτός, σε πείσμα των καιρών και των κατά καιρούς «διαφημιστών» του, συνεχίζει και συνοδεύει ως προσδιορισμός την πόλη του Χορτάτζη, του Μπουνιαλή, του Πρεβελάκη, του Νενεδάκη…

Στο μακρύ κατάλογο των Ρεθεμνιωτών πρεσβευτών του πνεύματος και του πολιτισμού δεν μπορεί να απουσιάζει ο Μιχάλης Τρούλης. Ο φιλόλογος, ιστορικός ερευνητής και επί σειρά ετών Πρόεδρος της ΙΛΕΡ, έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στη μικρή πολιτεία μας.

Τελευταία του εργασία, η ενδελεχής παρουσίαση της πόλης και του νομού Ρεθύμνου, μέσα από μια καλαίσθητη και ογκώδη έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου, με τίτλο: «Νομαρχία Ρεθύμνου. Ο Τόπος-η Ιστορία-ο Θεσμός». Στις 400 σελίδες του πονήματος, περίοπτη θέση καταλαμβάνει η παρουσίαση του κτηρίου και της ιστορίας της Νομαρχίας του Ρεθύμνου, συνοδευόμενα από εντυπωσιακές φωτογραφίες. Επίσης, πάμπολλες φωτογραφίες υποστηρίζουν τα κείμενα του βιβλίου, δίνοντας την δυνατότητα στον αναγνώστη, τόσο να διαβάζει ξεκούραστα, όσο και να ταξιδεύει μέσα από αυτές στη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας.

Ο Μιχάλης Τρούλης ακολουθεί τη δομή που ακολούθησε και στο προηγούμενο βιβλίο του, «Ρέθυμνο. Ιστορία-Περιήγηση-Σύγχρονη ζωή». Ξεκινάει με ένα πληρέστατο ιστορικό περίγραμμα του Ρεθύμνου και συνεχίζει με την πνευματική παράδοση, που όπως προείπαμε, έχει δώσει στο Ρέθυμνο τον τίτλο της πόλης των Γραμμάτων. Αφιερώνει ξεχωριστά κεφάλαια στην πόλη του Ρεθύμνου, παλιά και νέα και επιλέγει να παρουσιάσει κάθε επαρχία του νομού σε ξεχωριστό κεφάλαιο. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που χρονικά συμπίπτει με μια τεράστια καινοτομία: Το σχέδιο «Καλλικράτης», που εισάγει την αιρετή περιφέρεια και τη συνένωση των Δήμων, ερχόμενο να αντικαταστήσει το επί 12ετίας εφαρμοζόμενο σχέδιο «Καποδίστριας». Ακόμα, ξεχωριστές ενότητες στο βιβλίο καταλαμβάνουν οι Αρχαιολογικοί χώροι του νομού, καθώς και οι ιερές Μονές και τα βυζαντινά μνημεία.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο συγγραφέα καθώς και στους εμπνευστές της ιδέας, το Νομάρχη Γιώργη Παπαδάκη και τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Μανώλη Παπυράκη. Είναι σίγουρο ότι με την κατάργηση της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την 1η του Γενάρη, το παρόν πόνημα θα μείνει να μας θυμίζει το σημαντικό αυτό θεσμό της νεότερης Ελλάδας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου