Πάρκινγκ Τεσσάρων Μαρτύρων: Θα το μετανιώσουμε!!!


«Στη χθεσινή συνεδρίαση δεν έλειψαν οι “βαριές” εκφράσεις από πλευράς του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, Νίκου Δερεδάκη, ο οποίος αμφισβήτησε το έργο και τη σκοπιμότητά του. “Θα το μετανιώσουμε αυτό το έργο σαν δήμος, όπως μετανιώνουμε σήμερα και για την καταστροφή του ενετικού ρολογιού. Μετά από κάποια χρόνια, θα λοιδορούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν την απόφαση για αυτό το έργο”, είπε ο ίδιος.

Αυτή η φράση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, Νίκου Δερεδάκη, παράλληλα με την άποψη του ότι “ο δήμος θα ξεπουληθεί” για την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στο οικόπεδο των 4ων Μαρτύρων και των κτηρίων επί της πλατείας προκάλεσε την αντίδραση των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η παραλαβή των τευχών δημοπράτησης του έργου, μετά από την ενημέρωση που έκαναν οι μελετητές.

Αφού έδωσε συγχαρητήρια στους μελετητές και τους δημοτικούς συμβούλους, που εργάστηκαν για την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης, ο κ. Δερεδάκης εξέφρασε τις ενστάσεις του σε συγκεκριμένα σημεία και υποστήριξε ότι “πολιτικά θεωρώ ΄ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση όλο το έργο. Θεωρώ ότι ήρθε μετά από χρόνια να ξεπουληθεί η δημοτική περιουσία στο βωμό κάθε επενδυτή, που δεν έχει κανένα κοινωνικό πρόσωπο και αποκλειστικός σκοπός του είναι το κέρδος»

Πηγή: Goodnet, Αγγελική Καλλέργη.


Είναι πασιφανής και έκδηλη η αγωνία της Δημοτικής Αρχής, με οποιοδήποτε κόστος, να μην αποβεί άγονος ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση του υπόγειου γκαράζ στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο. Γι αυτό το λόγο προσφέρει «γη και ύδωρ», μέσω των τευχών δημοπράτησης στους υποψήφιους επενδυτές για να γίνει όσο το δυνατόν δελεαστικότερο το πακέτο αυτό. Την τελευταία, μάλιστα, στιγμή, την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου, άλλαξαν τα τετραγωνικά κάλυψης των υπέργειων κτισμάτων και από 1375 αυξήθηκαν σε 1850! Είναι λογικό ο ιδιώτης επενδυτής να θέλει μεγαλύτερη κάλυψη επί του εδάφους, αφού αυτό συνεπάγεται περισσότερα καταστήματα.

Επίσης, στα τεύχη δημοπράτησης δεν αναφέρονται λεπτομερώς πόσα καταστήματα θα κατασκευαστούν. Απλά, υπάρχει ο όρος της μη ενιαίας εκμετάλλευσης. Τα 1700, δηλαδή τ.μ. υπέργειας κάλυψης, μαζί με 1000, περίπου τ.μ. υπογείου, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μια ενιαία επιχείρηση, αλλά μπορούν να γίνουν δύο! Σίγουρα επιφάνεια 1300-1400 τ.μ. είναι υπεραρκετή για μια πολυεθνική που ψάχνει χώρο στο κέντρο της πόλης! Ο Δήμος Ρεθύμνου, δηλαδή, με τον τρόπο αυτό δίνει ο ίδιος στέγη σε πολυεθνικές και υπεραγορές και ο ίδιος αντιμάχεται την τοπική επιχειρηματικότητα.

Και μπορεί όλο αυτό να ακούγεται όμορφο στα λόγια, όταν όμως ο Ρεθεμνιώτης θα κληθεί να χρησιμοποιήσει το πάρκινγκ και διαπιστώσει ότι το ωριαίο αντίτιμο είναι υπερδιπλάσιο του σημερινού, σίγουρα θα δυσανασχετήσει. Θα είναι, όμως, πλέον αργά. Έτσι θα αρχίσει ένας κυνήγι «κλέφτες και αστυνόμοι» με τα παράνομα παρκαρίσματα παρά την οδό. Ο ιδιώτης θα πιέζει το «συνέταιρο» Δήμο για μηδενική ανοχή, η Δημοτική Αστυνομία θα κόβει κλήσεις προκειμένου να γεμίζει το πάρκινγκ και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται.

Θεωρώ ότι πολιτικά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση και σύντομα και οι ίδιοι που ψήφισαν το συγκεκριμένο έργο θα μετανιώσουν γι αυτή την απόφασή τους. Θα είναι, όμως, πλέον αργά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902