Σκληραίνει η κόντρα Δερεδάκη-Μαρινάκη


Άρθρο της Αγγελικής Καλλέργη στο Goodnet, μετά από ραδιοφωνική συνέντευξη στον Ρ/Σ team-fm, στις 27/5/2010

Θέμα συμπεριφοράς του δημάρχου Ρεθύμνου, Γιώργου Μαρινάκη θέτει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Δερεδάκης, με αφορμή νέα κόντρα που αναπτύχθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν μία φράση του δημοτικού συμβούλου προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου.


Την ίδια στιγμή, ο κ. Δερεδάκης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM “Πρώτη Γραμμή”, υποστηρίζει πως αυτές οι συμπεριφορές “δεν συνάδουν με τον πολιτικό φορέα που στήριξε τον κ. Μαρινάκη στις εκλογές” και στέλνει ουσιαστικά μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ ενόψει της επιλογής των προσώπων, που θα ηγηθούν των ψηφοδελτίων στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Άλλωστε, τόσο ο ίδιος όσο και ο συνάδελφός του, Αντώνης Μαυράκης έχουν από καιρό ζητήσει με επιστολή τους προς τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ να παραβρεθούν σε μία συνεδρίαση για να εκθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένα πρόσωπο για να επιλεγεί για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.


Σκληρή επίθεση

Αφορμή για την “κορύφωση” της κόντρας αποτέλεσε η αντίδραση του δημάρχου, Γιώργου Μαρινάκη, σε τοποθέτηση του κ. Δερεδάκη, στο δημοτικό συμβούλιο, τον οποίο και αποκάλεσε “ανάγωγο παιδαγωγό”!

Μιλώντας για το πρόγραμμα “Κρήτη, πράσινη ανάπτυξη” ο κ. Δερεδάκης υποστήριξε πως τώρα είναι η ώρα οι οικισμοί να λάβουν όσα αξίζουν, τη στιγμή που μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή δεν παρέχει ικανοποιητική χρηματοδότηση. Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο κ. Δερεδάκης σημείωσε στον Team FM: “Ο κ. Δήμαρχος είναι πάντα εκρηκτικός και πάντα προσβάλλει τους συνομιλητές του όταν η γνώμη και η άποψή τους αντίκειται στη γνώμη του ίδιου. Έτσι, έκανα μία τοποθέτηση για το πρόγραμμα “Κρήτη πράσινη ανάπτυξη”, εξέφρασα την άποψή μου, που είναι σταθερή από τότε που ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό ότι δεν είχε πέσει αρκετή χρηματοδότηση για τους οικισμούς και ο κ. Δήμαρχος είχε πει ότι τα χρήματα είναι παραπάνω από αυτά που δίνουν οι οικισμοί και δικαιούνται. Το ίδιο είπα και στο Δ.Σ., ότι δυστυχώς αυτή είναι η λογική της δημοτικής αρχής, ότι “κατά πως είναι οι οικισμοί, αυτοί οι προϋπολογισμοί τους πρέπουν”. Εξερράγη ο κ. Δήμαρχος με απαξιωτικές εκφράσεις προς το πρόσωπο μου, χαρακτηρίζοντάς με ανάγωγο παιδαγωγό και ότι διασπείρω ειδήσεις κ.λπ.”.

Ο κ. Δερεδάκης, πάντως, δεν σταμάτησε εκεί και κατηγόρησε τον κ. Μαρινάκη ότι υιοθετεί συμπεριφορές “που παραπέμπουν σε άλλες εποχές”. Ερωτηθείς για τους λόγους της κόντρας ανάμεσα στους δύο άντρες, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος είπε:

“Εγώ μιλάω πάντα πολιτικά. Με το φυσικό πρόσωπο Γιώργο Μαρινάκη δεν έχω κανένα πρόβλημα. Η αντιπαράθεσή μας είναι σε πολιτικό επίπεδο. Έχουμε πολλές διαφωνίες, αλλά συμφωνούμε και σε κάποια πράγματα, τα οποία και εγώ και ο κ. Μαυράκης τα ψηφίζουμε. Το θέμα είναι η εν γένει συμπεριφορά του δημάρχου. Αυτές οι συμπεριφορές δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτικό φορέα, ο οποίος στήριξε και βοήθησε τον κ. Μαρινάκη, ο οποίος κατέβηκε υπό τη σημαία του και βγήκε δήμαρχος. Αυτές δεν είναι σοσιαλιστικές συμπεριφορές, αυτές οι συμπεριφορές παραπέμπουν σε άλλες εποχές, σε άλλες λογικές, σε άλλες πολιτικές, σε εποχές που οι άνθρωποι απαιτούσαν “ψωμί-παιδεία-ελευθερία. Σαφώς, λοιπόν, και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει αυτό το μήνυμα και πρέπει να δει το ΠΑΣΟΚ, είτε σε νομαρχιακό επίπεδο είτε σε κεντρικό επίπεδο, τώρα που ο Καλλικράτης μπαίνει σε ισχύ, με ποια κριτήρια θα κατεβάσει τους υποψηφίους του. Αυτή τη στιγμή το μόνο που μένει στο ΠΑΣΟΚ είναι η ιδεολογία του και ο κ. Μαρινάκης δεν θεωρώ ότι εκφράζει τη σοσιαλιστική ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, με βάση και τη συμπεριφορά του απέναντι στους συνεργάτες του και τους πολίτες”.


"Διαξιφισμοί και κόντρες και εντός της δημοτικής ομάδας"

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Δερεδάκης υποστήριξε πως τα προβλήματα δεν εντοπίζονται μόνο στις σχέσεις του δημάρχου με τον ίδιο, αλλά αντίθετα ότι “υποβόσκουν” και στην ίδια τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι αποκάλυψε πως “κόντρες και διαξιφισμοί” είχαν δημιουργηθεί ήδη από την εποχή που η ομάδα είχε εκλεγεί και περίμενε την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων της!

“Ο κ. Δήμαρχος”, είπε, “έχει καταφέρει μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια να δημιουργήσει έντονα προβλήματα μέσα στη δημοτική ομάδα. Είναι κοινό μυστικό ότι μπορεί αυτή η αντιπαράθεση να μην βγαίνει στην αίθουσα του Δ.Σ., αλλά σιγοψιθυρίζεται απέξω. Δεν υπήρξε ποτέ ομοιογένεια και ομοψυχία στη δημοτική ομάδα από την εποχή ακόμα πριν την ορκωμοσία της δημοτικής ομάδας.

Υπήρχαν διαξιφισμοί και κόντρες από το Νοέμβριο, πριν ακόμα ορκιστεί το δημοτικό συμβούλιο. Τα πρώτα γκρίζα σύννεφα είχαν εμφανιστεί από τότε στις σχέσεις. Και δε μιλάω για μένα, αλλά και για άλλους δημοτικούς συμβούλους. Ο κ. Δήμαρχος ευχόταν ότι με την αποχώρηση τη δική μου και του κ. Μαυράκη τα πράγματα θα ηρεμούσαν, ουσιαστικά όμως αυτό δεν έχει γίνει”.

Εντύπωση προκαλεί η άποψη του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, που υποστήριξε ότι η εκλογή του κ. Μαρινάκη στη θέση του δημάρχου ήταν θέμα “timing”, αφού ο συνδυασμός είχε την καθολική στήριξη του ΠΑΣΟΚ και των ρεθυμνιωτών, επειδή “η εποχή Αρχοντάκη είχε φτάσει στο τέλος της”. “Ανεξαρτήτως ποιος θα ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 2006, από τη στιγμή που θα είχε αυτή τη σύσσωμη κομματική στήριξη του ΠΑΣΟΚ, θα έβγαινε. Δηλαδή, δεν πιστεύω ότι ήταν θέμα προσώπων. Ήταν θέμα timing. Έτυχε να είναι ο κ. Μαρινάκης υποψήφιος”.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος επανέλαβε το αίτημα του ίδιου και του κ. Μαυράκη για συνάντηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε: “Εμείς ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε με τον κ. Μαυράκη, το έχουμε κάνει. Στείλαμε την επιστολή στη Ν.Ε. και από εκεί και πέρα είναι θέμα δικό της πότε θα επιλέξει το χρόνο να μας καλέσει. Θεωρώ ότι είναι χρέος της και υποχρέωσή της, γιατί και οι δύο είμαστε μέλη του ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο ενεργά από κάποιους άλλους, και θεωρούμε ότι έχει υποχρέωση η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ να ακούσει και την άποψή μας”.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902