«ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ


«ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ:Ειρηνική Επίλυση Συγκρούσεων στο Σχολείο»Τρίτη 11 Μαΐου 2010, Ώρα 18.00-21.30


Σπίτι του Πολιτισμού (Παλιά Πόλη)Το Διδασκαλείο Δ. Ε. του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου, το Ελληνικό Κέντρο Κοινωνικής Διαμεσολάβησης και τους Συλλόγους: Μετεκπαιδευόμενων Δασκάλων και Νηπιαγωγών «Έλλη Αλεξίου», Φοιτητών Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και Φοιτητών Φιλοσοφικής Σχολής οργανώνει ημερίδα με θέμα: «Σχολική Διαμεσολάβηση: Ειρηνική Επίλυση Συγκρούσεων στο Σχολείο», την Τρίτη 11 Μαΐου 2010 και ώρα 18:00 – 21:30, στο Σπίτι του Πολιτισμού (Παλιά Πόλη), υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου.


Η αύξηση των συγκρούσεων, των εντάσεων και της παρεκκλίνουσας και παραβατικής συμπεριφοράς στα σχολεία αποτελεί μια από τις αρνητικές όψεις της καθημερινότητας του σχολείου για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Ο σημερινός σχολικός κανονισμός σε συνδυασμό με την έλλειψη κατάρτισης των εκπαιδευτικών σε θέματα αντιμετώπισης συγκρούσεων και παραβατικών συμπεριφορών στο σχολείο, αρκετές φορές αντί να αποτρέψει τα παιδιά από το δρόμο του αποκλεισμού που έχουν πάρει, τα οδηγεί νωρίτερα σ’ αυτόν, βιώνοντας την απόρριψη και τον αρνητισμό.

Η διαμεσολάβηση αφορά την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων και βίαιων συμπεριφορών στο σχολείο. Με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή οι μαθητές επιλύουν τη μεταξύ τους σύγκρουση. Η εφαρμογή της σε σχολεία του εξωτερικού και σε λίγα σχολεία του εσωτερικού είχε ως αποτέλεσμα τη θεαματική μείωσή τους. Σήμερα, ειδικοί επιστήμονες αλλά και θεσμικοί φορείς προτείνουν τη διαμεσολάβηση ως τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης της παραβατικής συμπεριφοράς και των συγκρούσεων στο σχολείο αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Στην Ημερίδα προσεγγίζεται τόσο η θεωρητική όσο και η πρακτική διάσταση της Σχολικής Διαμεσολάβησης. Στο πρώτο –θεωρητικό- μέρος της Ημερίδας, αρχικά, ο Γιάννης Πανούσης, Καθηγητής Εγκληματολογίας Παν/μίου Αθηνών, θα εισηγηθεί στη Θεματική της Ημερίδας και στη συνέχεια, η Βάσω Αρτινοπούλου Αντιπρύτανης και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παντείου Παν/μίου θα επικεντρώσει την ομιλία της στη Σχολική Διαμεσολάβηση. Στο δεύτερο –πρακτικό- μέρος της Ημερίδας οι Εκπαιδευτικοί Γιούλα Ρουμπέα και Αγγελική Γιαννάτου θα αναφερθούν στην προετοιμασία, την εφαρμογή και τα αποτελέσματα της Σχολικής Διαμεσολάβησης.


Τίτλοι εισηγήσεων

«Εισαγωγή στη Θεματική της Ημερίδας»
Γιάννης Πανούσης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

«Σχολική Διαμεσολάβηση και Αποκαταστατική Δικαιοσύνη»
Βάσω Αρτινοπούλου, Αντιπρύτανης–Αν. Καθηγήτρια Πάντειου Παν/μίου

«Εκπαιδεύοντας μαθητές διαμεσολαβητές»
Γιούλα Ρουμπέα, Εκπαιδευτικός (Γενικό Πειραματικό Βαρβάκειο Λύκειο)

«Εφαρμογή και Αποτελέσματα της Σχολικής Διαμεσολάβησης»
Αγγελική Γιαννάτου, Εκπαιδευτικός (Γυμνάσιο Ασπρόπυργου)Θεόδωρος Θάνος
Διδάσκων Παν/μίου Κρήτης
Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ημερίδας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Μια κουμπαριά που άλλαξε… κουμπάρο!