Πλατεία Αγνώστου: «Καρνάβαλος» εν μέσω Καρναβαλιού!



Έντονες διαμαρτυρίες έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες μέρες, τόσο από τον τοπικό τύπο όσο και από πολλούς συμπολίτες μας για την εικόνα της κεντρικότερης πλατείας της πόλης, αυτής του Άγνωστου Στρατιώτη. Αιτία, τα «ψυχαγωγικά παιχνίδια» που επιχειρηματίας έχει στήσει μετά από άδεια του Δημοτικού Συμβουλίου.
 Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή: Σε προηγούμενο Δημοτικό
  Συμβούλιο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, είχαν έρθει αιτήσεις από επιχειρηματίες που ζητούσαν να τους παραχωρηθούν τμήματα πλατειών για να στήσουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες ενόψει των Χριστουγέννων. Τότε είχαμε ψηφίσει για την τοποθέτηση του παγοδρομίου και των άλλων δραστηριοτήτων στην πλατεία Μικρασιατών. Επειδή, όμως, ίσως έρχονταν και άλλες αιτήσεις, είχαμε εξουσιοδοτήσει την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την ασφάλεια των παιχνιδιών και την αρμόδια Δημοτική Σύμβουλο για τα Πολιτιστικά, η οποία είχε κάνει και την εισήγηση για το θέμα, για τα είδη των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Θεωρώ ότι οι ψυχαγωγικές-αθλητικές δραστηριότητες (παγοδρόμιο-τρομπολίνο) που τοποθετήθηκαν στην πλατεία Μικρασιατών, παρ’ όλες τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν, με πρώτο το γράφοντα, επιτέλεσαν σε ένα βαθμό το σκοπό τους και έδωσαν μια νότα εορταστικής διάθεσης στην πολιτεία. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η πλατεία Μικρασιατών είναι μια μεγάλη πλατεία, περίκλειστη και οι συγκεκριμένες δραστηριότητες δεν ήταν εκτός κλίμακας της πλατείας, ούτε ενοχλούσαν οπτικά τον περαστικό, που ανέβαινε τη Μικρή Αγορά.

Στην πλατεία Αγνώστου, όμως, τις τελευταίες μέρες, αντικρίζουμε μια τερατώδη εικόνα: Δύο νταλίκες-«χώροι αναψυχής» πάνω στην πλατεία, ζωσμένες περιμετρικά με διάφορα άλλα παιχνίδια, άσχετα μεταξύ τους. Και όλα αυτά, σε απόσταση αναπνοής από το μνημείο που σε κάθε εθνική επέτειο γίνονται οι καταθέσεις στεφάνων, τιμώντας τη μνήμη των γνωστών και αγνώστων που έπεσαν «υπέρ πίστεως και πατρίδος». Είναι το ίδιο σαν να βλέπουμε ένα λούνα πάρκ στημένο μπροστά από τους ευζώνους, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, στην Αθήνα. Το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η πράξη, είναι ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ.

Φτάνω στο σημείο να θεωρώ ότι στο Ρέθυμνο φτιάξαμε τις πλατείες, όχι για να τις απολαμβάνει ο Ρεθεμνιώτης και ο επισκέπτης της πόλης, αλλά για να νοικιάζονται σε επιχειρηματίες και να εισπράττει ο Δήμος. Και μου έρχεται στο μυαλό ο σάλος που είχε προκληθεί από τους σημερινούς ηγήτορες της πολιτείας, όταν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε ονομάσει πλατεία Μενέλαου Παπαδάκη τη Μαρίνα του Ρεθύμνου (η ταμπέλα υπάρχει ακόμα) για να μπορεί να νομιμοποιηθεί η εγκατάσταση και λειτουργία λούνα πάρκ, που ευτυχώς, δεν έγινε ποτέ.

Γιατί, μιας και έχουμε καρναβαλική περίοδο και θέλουμε να δημιουργήσουμε εορταστική ατμόσφαιρα, δεν τοποθετήσαμε κι άλλα καρναβαλικά άρματα στην πλατεία (δόξα τω θεώ έχουμε αρκετά και υψηλής αισθητικής) και να δημιουργηθεί μια υπαίθρια έκθεση αρμάτων που να προβάλλει και να διαφημίζει το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι; Αντ’ αυτού προτιμήσαμε να βάλουμε τις νταλίκες, προβάλλοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την είσοδο της παλιάς πόλης και το παραλιακό μας μέτωπο.

Πρέπει αυτές οι «τεχνολογικές καρακιτσαρίες» να απομακρυνθούν άμεσα, πριν το Σαββατοκύριακο της μεγάλης παρέλασης, που το Ρέθυμνο θα κατακλυσθεί από επισκέπτες των γειτονικών νομών. Γιατί αν παραμείνουν θα χαρακτηριστούμε και δίκαια, όχι πόλη του καρναβαλιού, αλλά πόλη «ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ»!!!





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;