Απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου από το Δήμαρχο Ρεθύμνου

Απέσυρε το θέμα της λαϊκής μέσα από ραδιοφωνική εκπομπή!


Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27/5/2009
Κύριε Πρόεδρε, κύριου Συνάδελφοι, Για άλλη μια φορά, το ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, δέχθηκε ένα ακόμα πλήγμα στη δημοκρατικότητά του! Και μάλιστα, από τον πρώτο πολίτη του Δήμου, τον ίδιο το Δήμαρχο! Αιτία, ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα της πολιτείας μας, αυτό της λαϊκής αγοράς, που ταλανίζει χρόνια τώρα το Ρέθυμνο και έχει διχάσει τη μικρή μας κοινωνία.

Πριν από τρεις μέρες πήραμε στα χέρια μας την ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε σαν πρώτο θέμα τη χωροθέτηση της Λαϊκής αγοράς της Πέμπτης, μιας και το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, μετά από πολλές παρατάσεις, είχε δώσει ως καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης της Λαϊκής από τη Μαρίνα, 28η Μαΐου 2009. Και ενώ όλοι περιμέναμε με αγωνία τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, για μια ακόμη φορά φάνηκε η προχειρότητα και η ελαφρότητα που ο κ. Δήμαρχος αντιμετωπίζει το θέμα! Σαν εισήγηση μέσα στο φάκελο των θεμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρχε η εισήγηση της επιτροπής του Δήμου με ημερομηνία 1 Οκτωβρίου 2008! Μια εισήγηση-πρόταση που προέκρινε ως χώρο για τη λαϊκή της Πέμπτης την οδό Δημοκρατίας, απέναντι από το Δημαρχείο! Μια πρόταση, που όταν δημοσιοποιήθηκε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το σύνολο της ρεθεμνιώτικης κοινωνίας! Με αυτή την πρόταση, επίσημα, θα ερχόταν για διαβούλευση το θέμα της λαϊκής στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην πορεία πληροφορηθήκαμε, ότι ο κ. Δήμαρχος, θα έκανε άλλη πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, την οποία όμως, επίσημα, δεν την γνώριζε κανείς άλλος παρά μόνο ο ίδιος και κάποιοι ημέτεροι! Ενώ, κανονικά θα έπρεπε αυτή, η όποια πρόταση, να υπήρχε μέσα στο φάκελο των θεμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου για να γίνει γνωστή και να διαβουλευτεί, έστω αυτές τις τρεις μέρες που ορίζει ο κώδικας και να πληροφορηθούμε και εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που δεν ανήκουμε στην πλειοψηφία, τις προθέσεις του Δημάρχου! Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Δήμαρχος σήμερα το πρωί προχώρησε σε ένα ακόμα θεσμικό και αντιδημοκρατικό ατόπημα! Γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε και μάλιστα από ραδιοφώνου, μετά από μια έντονη συζήτηση με το πρόεδρο των παραγωγών της λαϊκής, να αποσύρει το θέμα, ενώ πριν από τρεις μέρες ο ίδιος το είχε προτείνει για μπει! Και όλα αυτά συμβαίνουν, την ίδια μέρα που ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με δημοσίευμά του στον τοπικό Τύπο υπεραμύνεται, και καλά κάνει, της δημοκρατικής και θεσμικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου! Η οποία αυτή λειτουργία, καταστρατηγείται στον επόμενο τόνο από τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι θεματοφύλακας αυτών των δημοκρατικών και θεσμικών λειτουργιών.

Θα περιμέναμε από τον κ. Δήμαρχο να φέρει το θέμα στο Σώμα, να ζητήσει την αναβολή του, ως έχει δικαίωμα, και να ψηφίσει το Σώμα για το αν θα συζητηθεί ή όχι! Αλλά να πληροφορούμαστε από ραδιοφωνική εκπομπή πότε μπαίνει ένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και πότε βγαίνει, ε! αυτό υπερβαίνει κάθε προηγούμενο! Αλλά είναι ξεκάθαρος ο σκοπός του κ. Δημάρχου: Να κερδίσει πραγματικό και πολιτικό χρόνο, για το τόσο σπουδαίο αυτό ζήτημα, μην έχοντας ουσιαστικά ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις για το θέμα της μεταστέγασης της λαϊκής! Για αυτούς τους λόγους, αρνούμαστε να είμαστε μαριονέτες και γλάστρες σε ένα θέατρο του παραλόγου! Αρνούμαστε κ. Πρόεδρε να συμμετέχουμε σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που δεν σέβεται τα βασικά άρθρα του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και ο κ. Δήμαρχος, πρώτος, τα καταστρατηγεί τόσο βάναυσα! Γι αυτό αποχωρούμε ως ένδειξη διαμαρτυρίας από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;