Διαμόρφωση Περιβάλλοντα χώρου Δημοτικού Κοιμητηρίου.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου αποφάσισε η τιμή για αγορά-παραχώρηση οικογενειακού τάφου στο Δημοτικό Κοιμητήριο στα Τρία Μοναστήρια να ανέρχεται στην τιμή των 4.500 ευρώ, για τις οικογένειες που έχουν ήδη δικό τους άνθρωπο θαμμένο εκεί. Μετά τις 30/6/2009, η τιμή για την αγορά-παραχώρηση οικογενειακού τάφου θα ανέρχεται στην τιμή των 10.000 ευρώ. Και το ένα ποσό, αλλά κυρίως το δεύτερο είναι υπέρογκο για τα δεδομένα της τοπικής μας κοινωνίας και με δεδομένο ότι σε γειτονικές πόλεις το αντίτιμο είναι πολύ χαμηλότερο.

Βέβαια, η σχέση τιμής - παροχής υπηρεσιών, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την έκφραση, είναι αντιστρόφως ανάλογη, αφού το Δημοτικό Κοιμητήριο δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις και υποδομές για να ανταποκριθεί στο σκοπό που καλείται να επιτελέσει. Να είναι, δηλαδή, ένας χώρος που θα τιμά τους ενταφιασμένους του και οι οικείοι τους θα αισθάνονται ηρεμία, γαλήνη και ανακούφιση όταν θα επισκέπτονται το κοιμητήριο. Δυστυχώς, οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές δεν έκαναν καμιά ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο, με αποτέλεσμα κανείς να μην αισθάνεται υπερήφανος για το αισθητικό αλλά και το πρακτικό αποτέλεσμα.
Θεωρούμε ότι η νυν Δημοτική Αρχή, αφού αποφάσισε να ανεβάσει σε υψηλά οικονομικά επίπεδα την τιμή αγοράς-παραχώρησης οικογενειακού τάφου, πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες, ώστε να δικαιολογείται, κατά κάποιον τρόπο, αυτή η αύξηση. Συγκεκριμένα:

  1. Να τοποθετηθεί πινακίδα που να οδηγεί τους πολίτες στην είσοδο του Κοιμητηρίου.


  2. Να τσιμεντοστρωθούν ή να πλακοστρωθούν οι διάδρομοι ανάμεσα στους τάφους.


  3. Να κατασκευαστούν τοιχία στις «αλτάνες», ώστε να μην μπαίνουν τα χώματα στους διαδρόμους κατά τις βροχοπτώσεις.


  4. Να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι οι ιδιώτες να διαμορφώνουν μόνοι τους το χώρο.


  5. Να τοποθετηθεί φωτισμός.


  6. Να κατασκευαστεί παρεκκλήσι για την τέλεση κηδειών και μνημοσύνων.


  7. Να τοποθετηθεί φύλακας στο χώρο και να προστατευτεί από τα αδέσποτα ζώα που δημιουργούν ποικίλα προβλήματα.

Οφείλουμε να αποδείξουμε ως Δήμος στους δημότες μας ότι διαθέτουμε κοινωνική ευαισθησία και μάλιστα σε ένα τόσο λεπτό θέμα και να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις ότι «παραχωρούμε» τάφους σε εξωπραγματικές τιμές με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος, χωρίς να έχουμε φροντίσει καν για τα αυτονόητα και απαραίτητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902