Πρόταση για χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς της Πέμπτης.

Η θεσμοθέτηση λειτουργίας των λαϊκών αγορών προέκυψε από την ελληνική Πολιτεία ως μέτρο υποστήριξης των αγροτών για αυτοδιάθεση των προϊόντων τους απ’ ευθείας στους καταναλωτές, χωρίς την παρέμβαση των μεσαζόντων. Στην πορεία, όμως, δόθηκε η θεσμική δυνατότητα για τη χορήγηση και εμπορικών αδειών, ανάλογα, βέβαια, με τους προς διάθεση χώρους, αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες των τοπικών κοινωνιών και αγορών.

Σύμφωνα με τους νόμους, 2323/95 και 3377/05, που διέπουν τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, οι Δήμοι προτείνουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συγκεκριμένους χώρους για τη λειτουργία λαϊκών αγορών. Στη συνέχεια, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μέσα από θεσμοθετημένη επιτροπή της, προτείνει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τον αριθμό των λαϊκών αγορών που πρέπει και μπορούν να λειτουργήσουν. Οι άδειες, δε, που δίδονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθορίζονται με βάση τις διαστάσεις του εκάστοτε χώρου της λαϊκής αγοράς.
Όσον αφορά στο Δήμο Ρεθύμνου, διαχρονικά λειτουργούσαν δύο λαϊκές αγορές: Κάθε Πέμπτη στο πάρκιγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων και κάθε Δευτέρα, σε διάφορες άλλες περιοχές, με παγιωμένη, τα τελευταία χρόνια την περιοχή «Ρέμα Συνατσάκη». Το 2003, με την επίσημη δικαιολογία από πλευράς Δήμου ότι στο πάρκιγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων θα ξεκινούσαν άμεσα οι εργασίες κατασκευής υπόγειου πάρκιγκ, η λαϊκή αγορά της Πέμπτης μεταφέρθηκε «προσωρινά» στη μαρίνα του Ρεθύμνου, ενώ για να κοπάσει η αντίδραση των παραγωγών και των εμπόρων της λαϊκής, άρχισε να λειτουργεί λαϊκή αγορά και κάθε Σάββατο στην περιοχή των Δικαστηρίων. Η «προσωρινότητα» της λαϊκής αγοράς στη μαρίνα διήρκεσε 6 σχεδόν χρόνια, μέχρι που το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, σε πρόσφατη συνεδρίαση του αποφάσισε την απομάκρυνση της λαϊκής αγοράς από τη μαρίνα, με καταληκτική, μάλιστα, ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2009.
Το καλοκαίρι, ο Δήμος Ρεθύμνου σύστησε τριμελή επιτροπή με σκοπό να βρει νέο χώρο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς της Πέμπτης. Η επιτροπή, μετά από διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατέληξε στην πρόταση, η λαϊκή αγορά της Πέμπτης να μεταφερθεί στην πλατεία Δημοκρατίας, από το νότιο τμήμα της Λεωφόρου Κουντουριώτη, μέχρι την είσοδο του Παλαιοντολογικού Μουσείου, αφήνοντας ελεύθερο το κατάστρωμα της οδού Μοάτσου.
Σε αυτή την πρόταση είμαστε κάθετα αντίθετοι, για τους εξής λόγους που εν συντομία αναφέρουμε παρακάτω: · Με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση το κεντρικότερο σημείο της πόλης και κατ’ επέκταση όλη η πόλη, παθαίνει κυκλοφοριακό έμφραγμα, αφού οι δυο κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της (οδοί Κουντουριώτου και Μοάτσου), οριοθετούν το συγκεκριμένο χώρο. · Οι χώροι στάθμευσης, που θα εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες της λαϊκής αγοράς είναι, ουσιαστικά, ανύπαρκτοι. · Το 2ο Δημοτικό Σχολείο, που βρίσκεται, ουσιαστικά, μέσα στο χώρο της λαικής αγορά, δεν μπορεί να λειτουργήσει. · Υποτιμούμε την αισθητική και την κουλτούρα μας χωροθετώντας μια λαϊκή αγορά απέναντι από το σημαντικότερο δημοτικό κτήριο, το Δημαρχείο και στην είσοδο ενός μουσείου-μνημείου (Παλαιοντολογικό Μουσείο). Σήμερα, όπως αναφέρεται και προηγούμενα, λειτουργούν στην πόλη του Ρεθύμνου τρεις λαϊκές αγορές: Κάθε Δευτέρα στο ρέμα Συνατσάκη, περιοχή Καλλιθέας Κάθε Σάββατο στην περιοχή των Δικαστηρίων, συνοικία Κουμπές και υπάρχει και η λαϊκή αγορά της Πέμπτης, την οποία καλούμαστε να χωροθετήσουμε.
Εφόσον σκοπός της λαϊκής αγοράς είναι, πρώτιστα, η εξυπηρέτηση των καταναλωτών και με δεδομένο ότι η μια λαϊκή αγορά λειτουργεί στην Καλλιθέα και η άλλη στο δυτικό τμήμα της πόλης, στον Κουμπέ, προτείνουμε η λαϊκή αγορά της Πέμπτης να λειτουργήσει στα ανατολικά της Πόλης.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε ως χώρο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς της Πέμπτης, το ανατολικότερο τμήμα της οδού Καποδιστρίου, από το ύψος της οδού Καπετάν Λεμονιά (κατάστημα NEOSET), καθώς και τη συνέχειά της, δηλαδή, το νοτιότερο τμήμα της οδού Πανεπιστημίου Κρήτης, νότια της οδού Μάρκου Πορτάλιου.
Οι δρόμοι αυτοί, συνολικού μήκους 200 μ., αποτελούν τμήμα πυκνοκατοικημένης περιοχής αμιγούς κατοικίας, χωρίς ιδιαίτερη εμπορική δραστηριότητα, ενώ η τουριστική-ξενοδοχειακή δραστηριότητα απουσιάζει παντελώς. Κυκλοφορικά δεν δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού η οδός Καποδιστρίου καταλήγει σε αδιέξοδο, έχοντας ως μοναδική διέξοδο το τμήμα της Πανεπιστημίου Κρήτης που προτείνεται ως χώρος λαϊκής αγοράς.
Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση ικανοποιεί, τόσο τους κατοίκους της περιοχής, όσο και τους εμπόρους της λαϊκής αγοράς, δεν δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη και δεν προσβάλλει ούτε ρυπαίνει αισθητικά. Νίκος Δερεδάκης Αντώνης Μαυράκης Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Σχόλια

Ο χρήστης Kwstas είπε…
"Για Μένα
Είμαι δάσκαλος και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ρεθύμνου υπεύθυνος για θέματα παιδείας"

Αφού κύριε Δερεδάκη είστε υπεύθυνος για θέματα παιδείας προς τι η είσοδος σας στα "ξένα χωράφια";;
Μήπως υπαρχουν κάποια βάθύτερα κρυφά συμφέροντα;;;;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Δήμαρχος ...εξ' αποστάσεως!