Πρόταση για ονοματοθεσία της νέας πλατείας στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και παραδόθηκε στο ρεθεμνιώτικο κοινό η πλατεία στην καρδιά της παλιάς Πόλης, έκτασης 7,5 στρεμμάτων. Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, κλήθηκαν οι πολίτες του Ρεθύμνου να αποκτήσουν και αυτοί λόγο στην ονοματοθεσία της νέας αυτής πλατείας, που όλοι ευχόμαστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη την πόλη. Ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ονοματοθεσίας του Δήμου Ρεθύμνης, αλλά, κυρίως, ως δημότης αυτής της πόλης, καταθέτω κι εγώ την πρότασή μου για το όνομα που πιστεύω ότι θα ταίριαζε στο ύφος αλλά και στο ρόλο που θα έρθει να διαδραματίσει η νέα πλατεία.
Η νέα πλατεία βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης και την οριοθετούν μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτείας: Η εκκλησία της Santra Maria ή Τζαμί του Γαζή Χουσείν πασά και σημερινό Ωδείο, το παλιό βενετσιάνικο αρχοντικό που στεγάζει σήμερα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, το νεοκλασικό κτήριο του Τούρκικου Σχολείου και η αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου. Ακόμα, στα όρια της πλατείας διασώζεται το φουγάρο του γερμανικού φούρνου, κατάλοιπο της γερμανικής κατοχής. Κτήρια τα οποία σηματοδοτούν την παρουσία διάφορων λαών στη μακρόχρονη ιστορία του Ρεθύμνου. Λαοί οι οποίοι αλληλεπίδρασαν και από κοινού διαμόρφωσαν την ιστορική, πολιτισμική και αρχιτεκτονική κουλτούρα της Παλιάς Πόλης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι σε κοντινή απόσταση με τη σημερινή πλατεία υπήρχε η πλατεία, piazza, των Βενετών, που την οριοθετούσαν η κρήνη Ριμόντι, η Λότζια και ο πύργος του Ρολογιού, η οποία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, σαν Μεϊντάνι, πια, φιλοξενούσε τους ανατολίτικους καφενέδες.
Σήμερα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, το Ρέθυμνο και ιδιαίτερα η Παλιά Πόλη, αποτελεί μια πολυπολιτισμική κοινωνία, και οι διάφοροι λαοί συνυπάρχουν αρμονικά, διατηρώντας ο καθένας τα δικά του πολιτισμικά στοιχεία, σεβόμενος, όμως, παράλληλα, τα ιδιαίτερα στοιχεία του άλλου.
Τέλος, τους καλοκαιρινούς, ιδιαίτερα, μήνες το Ρέθυμνο κατακλύζεται από αλλοδαπούς επισκέπτες οι οποίοι, με τη σειρά τους, διαμορφώνουν και αυτοί την κουλτούρα της πόλης μας. Είναι πασιφανές, ότι η νέα πλατεία της Παλιάς Πόλης, με τα ιστορικά μνημεία που προαναφέρθηκαν, θα αποτελέσει τον ομφαλό της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Πόλης. Εκεί θα συναθροίζονται, θα συζητούν και θα απολαμβάνουν τον περίπατό τους οι κάτοικοι της πόλης, ντόπιοι και ξένοι, οι αλλοδαποί επισκέπτες, και βεβαίως οι φοιτητές που αποτελούν ένα μεγάλο και ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας. Εδώ, ακόμα, θα γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αναγεννησιακού φεστιβάλ, που το όνομά του και μόνο παραπέμπει στην αναζωοδότηση εποχών και μορφών τέχνης που ένωσαν τους λαούς της κεντρικής Ευρώπης.
Εν κατακλείδι, ο χώρος αυτός θα αποτελεί πολυπολιτισμικό σημείο συνάντησης, κοινωνικής επαφής και προβληματισμού, άρα το όνομα «Πλατεία Συναδέλφωσης των Λαών» πιστεύω ότι αρμόζει στη νέα πλατεία της πόλης μας.
Σχόλια