Ανάπλαση πλατείας 110 Μαρτύρων


Το προσχέδιο της μελέτης του Γιώργου Πετσαγγουράκη
Η πλατεία 110 Μαρτύρων στα Μισίρια είναι ένας από τους ιστορικότερους τόπους του Ρεθύμνου, αφού σε εκείνο το σημείο εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 80 Περβολιανοί και Μισιριανοί. Κάθε χρόνο, στην επέτειο της Μάχης της Κρήτης, στον χώρο της Πλατείας και στο Ηρώο που έχει στηθεί, έργο του μεγάλου Ρεθύμνιου γλύπτη Γιάννη Κανακάκη, γίνονται καταθέσεις στεφάνων και εκδηλώσεις μνήμης.

Η υφιστάμενη πλατεία κατασκευάστηκε το 1982, οπότε και μεταφέρθηκε στο χώρο το μνημείο της Ελευθερίας από την περιοχή του 9ου Δημοτικού Σχολείου όπου και είχε τοποθετηθεί αρχικά. Η πλατεία σήμερα περιλαμβάνει ένα γήπεδο μπάσκετ, (σε πολύ κακή κατάσταση), τον χώρο των εκδηλώσεων και μια παιδική χαρά (μέσα στο αμμώδες τμήμα) σε οικτρή κατάσταση.

Το 2008, που ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος, είχα έρθει σε επαφή με τον αρχιτέκτονα Γιώργο Πετσαγγουράκη , ο οποίος είχε εκπονήσει δωρεάν σχετική μελέτη ανάπλασης της πλατείας. Η μελέτη, όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες, προέβλεπε, από νότο προς βορά, μια παιδική χαρά και ένα γήπεδο μπάσκετ, χώρο πρασίνου και στο βορειότερο τμήμα της τον χώρο ιστορικής μνήμης με το υπάρχον μνημείο της Ελευθερίας και 110 πέτρινα στοιχεία που παραπέμπουν στην ονομασία της πλατείας.

Την μελέτη την είχαμε παρουσιάσει τον Αύγουστο του 2008 στον Δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη και είχε δεσμευτεί τότε ότι θα υλοποιηθεί. Για λόγους, που δεν είναι της παρούσης, η μελέτη παρέμεινε στο συρτάρι και στο… προσωπικό μου αρχείο.

Λεπτομέρειες της προμελέτης
 
Είναι παραδεκτό τοις πάσι ότι η περιοχή των Περιβολίων και των Μισιρίων είναι από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης του Ρεθύμνου. Μια ανάπλαση της συγκεκριμένης πλατείας, που σημειωτέον είναι και η μοναδική μεγάλη πλατεία της περιοχής, θα συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στην αισθητική βελτίωση της περιοχής. Σε συνδυασμό με την επέκταση του παραλιακού δρόμου μέχρι την πλατεία 110 Μαρτύρων (με τη μορφή πεζόδρομου με ξύλινο deck – όπως είναι στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου) θα έδινε μεγάλη επισκεψιμότητα στην πλατεία και μια εναλλακτική πρόταση προορισμού και αναψυχής για τους περιπατητές της καλοκαιρινής και όχι μόνο περιόδου.

Ιστορική περιήγηση στην πλατεία 110 Μαρτύρων
 
Θεωρώ ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για να αρχίσει μια ουσιαστική συζήτηση εντός του Δημοτικού Συστήματος γι την ανάπλαση της πλατείας. Το χρωστάμε τόσο στους προγόνους μας, όσο και στη σημερινή και επόμενη γενιά. Η πλατεία  όπως είναι σήμερα δεν περιποιεί τιμή για κανέναν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου