Ένας σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.




Αναμφίβολα οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι οι κρισιμότερες, όχι μόνο μεταπολιτευτικά, αλλά και μεταπολεμικά, θα τολμήσω να πω. Και ίσως είναι από τις λίγες φορές που δεν μπορεί να κάνει κανείς ασφαλείς προβλέψεις και οι δημοσκόποι έχουν στην κυριολεξία χάσει τον ύπνο τους αφού διακυβεύεται η αξιοπιστία τους.

Μια παράμετρος, όμως, που δεν έχει αναδειχθεί αρκετά, είναι αυτή της αποχής. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου η αποχή, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, είχε φτάσει σε ποσοστό, περίπου, 35%. Θεωρώ, ότι στις εκλογές της Κυριακής η αποχή θα αυξηθεί για κάποιους συγκεκριμένους λόγους:


·         Τα ταμεία των πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων, που παραδοσιακά κατέβαζαν «με αεροπλάνα και βαπόρια», που λέει και το τραγούδι,  καραβάνια ετεροδημοτών για να ψηφίσουν, τώρα είναι άδεια. Άρα, τα εισιτήρια τώρα θα είναι αισθητά μειωμένα κι αυτά «κατάστρωμα». Τα αεροπορικά θα είναι ελάχιστα.

·         Οι ενδολυκειακές εξετάσεις δεν έχουν τελειώσει ακόμα, οπότε οι οικογένειες των μαθητών  «κωλύονται» να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

·         Οι εξετάσεις των πανεπιστημίων είναι στο ζενίθ, άρα ελάχιστοι φοιτητές, που είναι μια μεγάλη και κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, θα πάνε στον τόπο τους να ψηφίσουν.

·         Τέλος, αφού οι εκλογές είναι με λίστα, μια μεγάλη μερίδα υποψηφίων βουλευτών δεν θα επιδείξει την ίδια «ζέση» που επέδειξε την προηγούμενη φορά που υπήρχε η μάχη του σταυρού, για να φέρει ετεροδημότες ψηφοφόρους. Αλλά και οι ίδιοι οι ετεροδημότες, αν ο «εκλεκτός» τους δεν είναι σε εκλόγιμη θέση,  το πιθανότερο είναι ότι θα αδιαφορήσουν για την εκλογική μάχη.

Ποιο κόμμα, τώρα, θα ωφεληθεί ή καλυτέρα θα χάσει απ’ αυτή την επικείμενη αποχή; Αυτό παραμένει μεγάλο ερωτηματικό. Με μια πρώτη ανάγνωση, χαμένος φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού στις νεαρότερες ηλικίες έχει μεγάλη διείσδυση. Και τέτοιοι είναι οι φοιτητές, που όπως προείπαμε είναι δύσκολο να μετακινηθούν λόγω εξεταστικής περιόδου. Στον αντίποδα, όμως, τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) που μετέφεραν τους χιλιάδες ετεροδημότες, πλέον δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Μένει να δούμε το βράδυ των εκλογών ποιο σενάριο θα επικρατήσει…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Μήπως χρειάζεται επανεκκίνηση;