Απλά...ξεβιδώστε τις λάμπες!!!


Ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Ιουνίου, τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνης στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ", που φορά στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορα δημοτικά κτίρια. Απόφαση, πέρα για πέρα σωστή, σε μια εποχή που οι ενεργειακοί πόροι μειώνονται δραματικά, καθιστώνατας την υπόθεση ενέργεια, το μεγαλύτερο, ίσως, "πονοκέφαλο" της διεθνούς κοινότητας.
Το πρόγραμμα "Εξοικονομώ" για το Δήμο Ρεθύμνου, είναι ύψους 700.000 ευρώ, εκ των οποίων ο Δήμος συμμετέχει με το 30%, δηλαδή με 210.000 ευρώ και αφορά δύο κτίρια της πόλης, τα οποία, σύμφωνα με εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, είναι τα πιο ενεργοβόρα: Το Δημαρχείο της πόλης και το 1ο Γυμνάσιο στον Τίμιο Σταυρό.

 Και εδώ γεννάται το απλό ερώτημα: Γιατί ο Δήμος Ρεθύμνου, πριν αποφασίσει να συμμετάαχει σε πανάκριβα προγράμματα, οπως το παραπάνω, για την εξοικονόμηση ενέργειας, δεν ξεκίνησε από τα απλά και καθημερινά που σύμβαίνουν στην πόλη μας και κυριολεκτικά κατασπαταλούν ενέργεια;
Σαν πρόσφατο παράδειγμα αναφέρουμε τα επιδαπέδια, νέα φωτιστικά, τα οποία τοποθετήθηκαν, τμηματικά, στους πρόσφατα αναπλασμένους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας (Κουντουριώτη και Μοάτσου και τις προεκτάσεις τους.) Φωτιστικά, που τα πρώτα που τοποθετήθηκαν συμπλήρωσαν, ήδη, πάνω από ένα χρόνο ζωής, ενώ τα τελευταία τοποθετήθηκαν πριν από λίγο καιρό. Παράλληλα, όμως, συνεχίζουν και υπάρχουν και τα παλιά δημοτικά φωτιστικά σώματα, πάνω σρις κολόνες της ΔΕΗ, τα οποία, το μόνο που κάνουν είναι να σπαταλούν ενέργεια και να κοστίζουν χιλιάδες ευρώ στο Δήμο.
Ο Δήμος, που ως φαίνεται, επιθυμεί διακαώς να εξοικονομήσει ενέργεια, θα μπορούσε να κάνει το εξής απλό: Να διαθέσει το καλαθοφόρο του όχημα και να ξεβιδώσει, απλά, τις εκατοντάδες λάμπες, που για μήνες καίνε "άδικα", ώστε να μην καταναλώνουν.

Όταν θέσαμε αυτή την πρόταση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση του θέματος, ο Δήμαρχος μας είπε ότι έχει γίνει αίτηση στη ΔΕΗ, εδώ και 12 (τότε ημέρες) για την καθαίρεση των παλιών φωτιστικών. Μα εμείς, δεν μιλάμε για τη ΔΕΗ, ούτε για 12 ημέρες! Μιλάμε για την υπηρεσία του Δήμου, εδώ και πολλούς μήνες, που την ώρα που τοποθετούσε ή καθαιρούσε το διάκοσμο των διάφορων εορτών και εκδηλώσεων (Χριστούγεννα, Πάσχα, Απόκριες), δεν θα ήταν τίποτε να ξεβίδωνε τις λάμπες από τις παλιές κολόνες!
Είναι καλές και χαίρουν συγχαρητηρίων όλες αυτές οι πρωτοβουλίες για υπαγωγή του Δήμου σε τέτοια προγράμματα, αλλά, πολλές φορές, η λύση κρύβεται στο απλό και το πρακτικό, που δεν κοστίζει και τίποτα!
Ελπίζουμε, αυτή πρότασή μας να βρει άμεση ανταπόκριση και εφαρμογή, σε μια περίοδο, μάλιστα, που τα οικονομικά του Δήμου Ρεθύμνου δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάστασή τους!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτικοί αχυράνθρωποι.

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Υγειονομική έκθεση των εστιατορίων του Ρεθύμνου του 1902