Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αύγουστος, 2024

Για τη συστέγαση του 4ου Νηπιαγωγείου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου

Εικόνα
  Επειδή ενεπλάκησαν τα ονόματά μας από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Παπαδογιάννη, σε πρόσφατο δημοσίευμα στον Τύπο, ότι δεν καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για τη μεταστέγαση του 4 ου Νηπιαγωγείου, έχουμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις:

10 Ερωτήματα και 10 απαντήσεις για την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

Εικόνα
  Όπως είναι ήδη γνωστό, το Υπουργείο Εσωτερικών με τον νόμο 5056/2023 κατάργησε τις Σχολικές Επιτροπές στους Δήμους που έχουν υπό την εποπτεία τους λιγότερες από 100 σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων, από το τρέχον σχολικό έτος 2024-2025. Στους υπόλοιπους, μεγαλύτερους Δήμους, οι Σχολικές Επιτροπές θα καταργηθούν το επόμενο σχολικό έτος 2025-2026. Η νομοθετική αυτή διάταξη θα δημιουργήσει πλείστα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, στο σκέλος που αφορά τη σχέση της σχολικής μονάδας με τον οικείο Δήμου στον οποίο ανήκει. Παρακάτω διατυπώνονται εύλογα ερωτήματα που θα προκύψουν, κυρίως για τους Διευθυντές/τριες και Προϊσταμένους/ες των σχολικών μονάδων από την 1 η του Σεπτέμβρη και απαντήσεις με τα δεδομένα που μέχρι σήμερα υπάρχουν. 1.       Τι σημαίνει κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών; Από το 2010 έως τώρα ο κάθε Δήμος είχε συστήσει νομικά πρόσωπα με τις επωνυμίες «Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπαίδευσης» και «Σχολική Επιτροπή Β/θμιας Εκπαίδευσης». Οι δύ

Μιχάλη Δεληγιαννάκη: Αντάνασος – Παντάνασσα το Τοπωνυμικό

Εικόνα
  Φίλες και φίλοι, αγαπητοί Αντανασώτες (με ένα «σ») καλώς σας βρήκα στο χωριό σας, τη δροσόλουστη και φιλόξενη Παντάνασσα (με δύο «σ»).

Συναισθηματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών

Εικόνα
  Πριν από 20 περίπου χρόνια, ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης, είχαμε διοργανώσει μια ημερίδα για το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων. Ο τότε Δήμαρχος Ρεθύμνου, αείμνηστος Δημήτρης Αρχοντάκης, μας είχε πει, «όταν ήμασταν εμείς παιδιά, πριν από 40 - 50 χρόνια, οι μαθητές σεβόμαστε το σχολείο μας γιατί ήταν καλύτερο από το σπίτι μας. Από το χαμόσπιτο που μέναμε, πηγαίναμε σε ένα εντυπωσιακό και επιβλητικό κτήριο, το Σχολείο».