Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτώβριος, 2011

Το μαθητολόγιο του Δημ. Σχολείου Ρουσσοσπιτίου επί Κρητικής Πολιτείας.

Εικόνα
Η 1η σελίδα του Μαθητολογίου του σχ. έτους 1902-1903 Εισαγωγή. Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο στο διεθνή αλλά και στον ελληνικό επιστημονικό χώρο για την ιστορία της καθημερινής ζωής των απλών ανθρώπων. Ειδικότερα, στην ιστορία της Παιδείας, υπάρχει πλούσιο αδιερεύνητο αρχειακό υλικό, καταχωνιασμένο στις βιβλιοθήκες των σχολείων, που φθείρεται από το χρόνο και την αδιαφορία. Από αυτό το πολυποίκιλλο υλικό, είναι βέβαιο, ότι μπορούν να αντληθούν πολλά στοιχεία αναφορικά με την εκπαίδευση, κυρίως, παλαιότερων εποχών, που μπορούν να φωτίσουν άγνωστες πτυχές της και να βοηθήσουν τον ιστορικό να αντιληφθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια το «πώς» και το «γιατί» της συγκεκριμένης εποχής. Το εξώφυλλο του Μαθητολογίου . Την τριετία 2009-2011 ήμουν Διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου Ρεθύμνου. Ένα από τα τελευταία παλιά, περιαστικά Δημοτικά Σχολεία του τέως Καποδιστριακού Δήμου Ρεθύμνου. Ερευνώντας το αρχείο του Σχολείου ανακάλυψα, σε άθλ

11ο Κρητολογικό Συνέδριο: Η εκπαίδευση στην Κρήτη.

Εικόνα
Πολλές και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις περιλαμβάνει το 11ο Κρητολογικό Συνέδριο σχετικά με την Εκπαίδευση στην Κρήτη. Οι εισηγήσεις της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης.

Δηλώσεις με αφορμή την απεργία της 19ης-20ης Οκτωβρίου

Εικόνα
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, Νίκος Δερεδάκης: «Είναι άκρως ενθαρρυντικό ότι για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι κοινωνικοί εταίροι της πατρίδας μας που αποτελούν ουσιαστικά τους εκπροσώπους του εργατικού δυναμικού όλων των κοινωνικών ομάδων της χώρας.

Ψήφισμα απεργιακής Συγκέντρωσης Ρεθύμνου της 5/10/2011

Εικόνα
Βιώνουμε την τελευταία διετία τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση που έχει περάσει η χώρα. Μια κρίση που είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών επιλογών όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν από τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Και αυτή η κυβέρνηση, δυστυχώς, παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες, συνεχίζει την πεπατημένη όλων των προηγούμενων. Αντί να συγκρουστεί πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό της και το μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο αποδεικνύεται όμηρη, προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση επιρρίπτοντας όλα τα βάρη στα οικονομικά και κοινωνικά ασθενή στρώματα.

Δηλώσεις με αφορμή την απεργία της 5ης Οκτωβρίου

Εικόνα
Ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Νίκος Δερεδάκης, κάλεσε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους να αντιδράσουν συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση, για να εκφραστεί η διαμαρτυρία και η δυσαρέσκεια απέναντι στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ανέφερε:

Απεργία ΑΔΕΔΥ 5 Οκτωβρίου

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η επιδρομή των «μαθητευόμενων μάγων» της Κυβέρνησης στα εισοδήματα των μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Μια πρακτική που μοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας, αφού καθημερινά οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες εκπλήξεις, με νέα φορολογικά μέτρα. Μετά την «εξαφάνιση» του 13ου και 14ου μισθού, το πετσόκομα των επιδομάτων, τη σταδιακή καταβαράθρωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 στις 8.000 και τώρα στις 5.000 ευρώ, η κυβέρνηση συνεχίζει να βγάζει από το καπέλο του μάγου και νέους «λαγούς». Έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης, κρατήσεις υπέρ τρίτων, χαράτσι στα ακίνητα, αύξηση ΦΠΑ και ποιος ξέρει τι άλλα «όπλα» περιέχει η φαρέτρα της για τη «διάσωση της χώρας».