Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκέμβριος, 2008

Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά στο πέρασμα του χρόνου

Εικόνα
Την ταυτότητα του κάθε λαού αλλά και κάθε τόπου τη συνθέτουν διάφορα ιδιαίτερα στοιχεία, τα οποία τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους άλλους. Τα στοιχεία αυτά μεταδίδονται από γενιά σε γενιά μέσα από την καθημερινότητα και τις πρακτικές της ζωής και που οι αρχές τους χάνονται στα βάθη του χρόνου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για κάθε τόπο είναι η τοπολαλιά, τα ήθη και έθιμα, οι παραδόσεις και οι θρύλοι, οι τυχόν ιδιαίτερες ασχολίες των κατοίκων και βέβαια η ενδυμασία του, η φορεσιά του.

Χαρίδημου Παπαδάκη Ο αιγυπτιακός φάρος του Ρεθύμνου (ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ)

Εικόνα
«Από τη μια η αδιαφορία και η άγνοια των υπευθύνων και από την άλλη η αδιαφορία και η μη έρευνα των ανθρώπων που ασχολούνται με την ιστορία, δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα στην ιστορία της πόλης. Αυτό της ιστορίας του φάρου, που στέκει ακόμα στο παλιό λιμάνι μας». Ξεκινώντας με αυτή την παραδοχή, που αναφέρει στα προλεγόμενα του νέου του βιβλίου, ο Χάρης Παπαδάκης ξεκίνησε να ξετυλίγει το μίτο που θα τον οδηγούσε στην ιστορική αλήθεια σχετικά με το πιο γνωστό, ίσως, μνημείο της πόλης του Ρεθύμνου: το φάρο που στέκει άγρυπνος φύλακας στην είσοδο του ενετικού λιμανιού.

Πρόταση για ονοματοθεσία της νέας πλατείας στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου

Εικόνα
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και παραδόθηκε στο ρεθεμνιώτικο κοινό η πλατεία στην καρδιά της παλιάς Πόλης, έκτασης 7,5 στρεμμάτων. Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, κλήθηκαν οι πολίτες του Ρεθύμνου να αποκτήσουν και αυτοί λόγο στην ονοματοθεσία της νέας αυτής πλατείας, που όλοι ευχόμαστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη την πόλη. Ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ονοματοθεσίας του Δήμου Ρεθύμνης, αλλά, κυρίως, ως δημότης αυτής της πόλης, καταθέτω κι εγώ την πρότασή μου για το όνομα που πιστεύω ότι θα ταίριαζε στο ύφος αλλά και στο ρόλο που θα έρθει να διαδραματίσει η νέα πλατεία.